AkkerbouwAchtergrond

‘Bieten niet zo mooi als vorig jaar’

De suikerbieten staan redelijk op de löss bij Wynand Vogels in Schinnen (L.). De eerste aardappelen komen boven, net als de eerste erwten.

De suikerbieten van Wynand Vogels staan redelijk. “Maar vorig jaar was de stand beter.” Half april zaaide hij de bieten, maar ze groeien niet hard. Het aantal planten is voldoende, al is de opkomst vaak niet 100 procent door de eerdere droogte. Dat is iets wat Vogels ook bij collega’s in de omgeving hoort. Qua opbrengst verwacht hij dat de top er al af is. “Bij bieten is het vooral een kwestie van groeidagen en die zijn er nu toch wat minder.”

Enkele aardappel staat boven

Ongeveer een maand geleden pootte Vogels zijn fritesaardappelen en nu pas komen de eerste boven. “Alles gaat erg traag.” Echt nat is het bij Vogels niet geweest, maar wel koud. Om nu concreet iets over de opbrengst te zeggen, vindt hij nog te vroeg. “Ik denk dat dat vooral rasafhankelijk is. Maar in rassen die veel groeidagen nodig hebben voor een hoge opbrengst zal het wel kilo’s gaan kosten.” Ook over de zetting is volgens hem nog weinig te zeggen. “De start was wel koud, maar nu wordt het wel een stuk warmer terwijl de knolzetting nog moet beginnen.”

Erwten komen traag op

De conservenerwten komen net boven. Dat duurde extra lang. Gevolgen voor de opbrengst zal dat volgens Vogels niet hebben. Hij verwacht vooral een effect op het oogsttijdstip. Dat kan op de fabriek wellicht de planning in de war schoppen. “Ik denk dat door de kou alles wat naar elkaar toe gegroeid is, alles komt straks meer tegelijk.”

Spelt staat goed

Het laatste gewas van de akkerbouwer is spelt, ofwel oertarwe. Dit gewas is in het najaar al gezaaid en staat er nu redelijk goed bij. Het loopt iets achter op normaal, maar dat is geen enkel probleem.

Beheer
WP Admin