AkkerbouwAchtergrond

Bewaarvoorspelling

Tolsma introduceert dit seizoen ‘Weer in control’. Boerderij volgt wekelijks de prestaties van het softwareprogramma in de bewaring van peka kroef.

Weer in Control optimaliseert ventileren

Kern van het nieuwe bewaarsysteem van Tolsma Weer in Control is dat het rekening houdt met de weersverwachting. Aan de hand daarvan past de bewaarcomputer ieder uur automatisch het ventileerschema aan.

Zo kan zo efficiënt mogelijk geventileerd worden. Hierdoor draaien de ventilatoren minder en zijn de energiekosten lager. Daarnaast rekent Weer in Control vooruit. Als er bijvoorbeeld een warme periode aankomt, koelt Weer in Control het product tot enkele tienden van graden onder de streeftemperatuur terug. Deze buffer zorgt ervoor dat de totale temperatuursafwijkingen kleiner worden.

Tolsma ziet als grootste voordeel de stabielere producttemperatuur. Dit geeft minder kans op kiem en een betere bakkwaliteit. Daarnaast wordt het vochtverlies beperkt. Dit geeft minder drukplekken. Als aatste voordeel noemt Tolsma de besparing op energiekosten. De module kan gebruikt worden bij aardappel- en uienbewaring. Het systeem kost eenmalig €1.650, exclusief btw. Daarbij komt jaarlijks per regelgroep €250.

Fotoreportage

Bekijk de fotoreportage over Weer in Control.

Weer in Control bij Peka Kroef

Na een testperiode draait de softwaremodule Weer in Control dit seizoen voor het eerst bij vier bedrijven. Aardappelverwerkingsbedrijf Peka Kroef BV heeft de module aangeschaft voor een aantal van zijn bewaarplaatsen. De afgelopen maanden werkte Jos Vossen, hoofd bewaring bij Peka Kroef, voor het eerst met dit nieuwe softwarepakket. Lees het interview met Jos Vossen van Peka Kroef.

Bewaarvoorspelling

Lees hier de afleveringen van bewaarvoorspelling in Boerderij terug.

Boerderij 20 – Deze week 0,3 graad extra ingekoeld.

Beheer
WP Admin