AkkerbouwAchtergrond

Bewaarschuur formaatje voetbalveld verrijst in Flevoland

Als je het doet, moet je het goed doen. Dat is het motto van akkerbouwer Peter van Dorsser in Swifterbant. Bewaren voor derden wordt zijn derde bedrijfstak, naast akkerbouw en windmolens.

Het idee komt voort uit bedrijfsuitbreiding. Van Dorsser kocht 30 hectare grond bij en moest ergens met zijn producten naartoe. ”In oostelijk Flevoland wordt steeds meer peen verbouwd”, merkt hij.

Van Dorsser sloeg aan het tekenen en besloot voor de maximale afmetingen te gaan en alle denkbare toeters en bellen. ”Zes jaar geleden heb ik ook een schuur gebouwd, maar die bleek te klein. Daar heb ik spijt van.”

Uit de tekensessies rolde een schuur van voetbalveldformaat; 46 meter breed en 90 meter lang. Hierin komt voor de wortelen een vrieskoeling die plaats biedt aan 4.500 kisten. Daarnaast kan Van Dorsser ongeveer 4.000 ton uien kwijt, de helft in kisten en de helft op een roostervloer.

Bovendien is er een verwerkingsruimte van 46 bij 25 meter. De vloer wordt drooggehouden met vloerverwarming, van restwarmte uit de koeling. ”Gratis warmte dus”, zegt Van Dorsser.

Verder is de bewaring voorzien van allerlei meters. Ook de temperatuur wordt nauwkeurig gemonitord. Mocht er iets misgaan dan gaan de alarmbellen af. ”Als je voor derden bewaart, moet het extra goed voor elkaar zijn. Dit wordt een superdeluxe bewaarschuur. Helemaal in m’n eentje bedacht”, zegt Van Dorsser trots.

Hij ontwierp de schuur op basis van ervaring en inspiratie van het kijken bij anderen. ”Het is een goede periode om te bouwen. De bouwprijzen zijn laag als gevolg van de kredietcrisis, de rente is laag en subsidies zijn makkelijk te krijgen.”

De bouw ligt mooi op schema; eenderde staat al. Op 11 juni moet hij echt af zijn.

Een overzicht van de prijzen voor uien vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin