AlgemeenAchtergrond

Beurswaarden bedrijven agribusiness aan diggelen

Beurskoersen zijn in een duikvlucht naar beneden beland. De beren zijn ook los in de agribusiness. De 25 beurskoersen op de agd-index kwamen deze week uit op een gemiddeld verlies van 8,8 procent. In veel gevallen staan bedrijven op de laagste koers sinds bijna een jaar. Het Braziliaanse vleesconcern JBS is op de beurs gedaald tot het laagste niveau sinds maart 2009.

De markten zijn tegelijkertijd extreem beweeglijk. ADM won dinsdag 5,40 procent en het verloor het een dag later weer 5,56 procent. Beleggers halen uiteindelijk netto wel geld weg uit de aandelenbeurzen om het onder te brengen in veilige havens zoals de Zwitserse frank, Duitse staatsobligaties of edelmetalen, waarvan de koersen oplopen.

De daling van JBS is echter al enkele maanden gaande. In het oog springt deze week het grote verlies van de trekkerbouwers. Case New Holland en Agco (bekend van de merken Challenger, Valtra, Massey Ferguson en Fendt) zagen de beurskoers met rond de 20 procent dalen terwijl John Deere bijna 12 procent inleverde. De oorzaak is volgens analisten niet agrarisch.

Het economisch ontij in de VS en de Eurozone heeft het snelst effect op de bouw. De agrarische sector en de voedingsmiddelenproducenten worden wat later in de economische cyclus geraakt. Voor bijvoorbeeld Unilever, Kraft en General Mills bleef het verlies dan ook beperkt tot minder dan 5 procent.

De genoemde machinebouwers zijn voor hun omzet echter ook afhankelijk van de bouwsector. Voor John Deere bijvoorbeeld is de bouw en bosbouw goed voor zo’n 20 procent van de omzet. De door John Deere voor dit jaar verwachtte toename van de verkoop van bouwmachines, 35 procent, lijkt plots ver weg.

Opvallend is ook de scherpe daling die zichtbaar is bij de grote handelsbedrijven Bunge en ADM. Bunge krijgt over het algemeen van analisten een goede beoordeling. Zakenbank Merrill Lynch vindt de prestaties van ADM onder de maat. Het bedrijf rapporteerde een fors lagere winst doordat het meer belasting moest betalen.

De agriconcerns zijn nu volgens Merrill Lynch zeer kwetsbaar. Ze handelen veelal in grondstoffen die in dollars worden verrekend en de wisselkoers staat onder druk. Bovendien is de olieprijs gevoelig voor economisch onweer. Via de bio-ethanol en biodiesel zijn de prijzen van mais, soja-olie en palmolie tegenwoordig gelinkt aan de energiemarkten.

xmlns:x=”urn:schemas-microsoft-com:office:excel”
>


3218;width:66pt’>

3328;width:68pt’>


     
x_str=”De belangrijkste koerswijzigingen van agriconcerns in de agd.media-index “>De
belangrijkste koerswijzigingen van agriconcerns in de agd.media-index style=’mso-spacerun:yes’> 
in procenten
ten opzichte van de voorafgaande week.
 
Stijgers %   Dalers %
      Case New Holland -20,9
      Dole Foods -18,9
      Agco -18,6
      Yara International -15,1
      Bunge Limited -13,5
      Smithfield Foods -12,0
      John Deere -11,8
      Archer Daniels Midland -11,7
      Bongrain -10,9
      Nutreco -9,6
Beheer
WP Admin