AlgemeenAchtergrond

Beurs wacht op berichten over Russisch graan

Aan de malaise op Europese en Amerikaanse beurzen komt voorlopig geen einde vanwege een stroom aan macro-economische berichten.

Het vertrouwen van Duitse inkoopmanagers bleek deze week broos en de Amerikaanse centrale bank temperde haar groeiverwachting wat betreft de economie.

De grootste klappen op de beurs vielen bij financiële instellingen die de uitslag van een gevecht van Olympische proporties tussen de Griekse regering, de Europese Centrale Bank en Duitsland gadeslaan. In het ergste geval moeten de banken een deel van het EU-noodpakket voor Griekenland opbrengen. Dat zou de banken een stuk armer maken en kredietverlening ook naar de agribusiness toe ernstig kunnen beperken.

Smithfield Foods ontspringt op de beurs vooralsnog de dans. Het aandeel klom deze week bijna 10 procent tot een waarde van 22 Amerikaanse dollar, het hoogste niveau sinds begin mei. Het vleesbedrijf uit Virginia slaagt nog steeds in gestegen voerkosten door te berekenen aan
klanten.

Smithfield rapporteerde een gezonde kwartaalwinst van bijna 100 miljoen dollar en een omzetstijging van 7 procent. Aan alles komt een einde, aldus Pope, die het aandeel te goedkoop vindt en waakt voor verwatering van de waarde van het aandeel door af te zien van een (dure) overname van het Spaanse Campofrio. Smithfield profiteert natuurlijk ook van de verticale integratie van activiteiten.

Voor de 25 bedrijven die deel uitmaken van de AgD-index wordt de komende week extreem spannend. Stuk voor stuk zijn ze bijzonder afhankelijk van de graanprijs. Rusland laat een exportverbod voor tarwe op 1 juli verstrijken. De grote vraag is of meer dan 10 miljoen ton tarwe de wereldmarkt overspoelt en de graanprijs in elkaar doet klappen, of dat de regering van president Medvedev met een uitvoerbelasting dan wel exportquotum komt.

Elke vrijdag de stand van zaken van de internationale graanmarkt, met o.a. nieuwe noteringen en artikelen die normaal alleen voor abonnees zijn. Schrijf je in voor de Graanmarkt nieuwsbrief

Meer informatie over de prijzen van granen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Tarwe
  • Mais
  • Sojabonen
  • Beheer
    WP Admin