AlgemeenAchtergrond

Besluit Kartellamt maakt relatie VanDrie-Denkavit ook helder

Het Duitse Bundeskartellamt gaf vorige week definitief groen licht aan de overname van integratie Alpuro door de VanDrie Group. Daarmee kwam er ook helderheid over de verhouding tussen marktleider VanDrie en ‘concullega’ Denkavit. Dit bedrijf is na VanDrie de nummer twee in de vleeskalverhouderij in Europa.

Sinds de aankondiging, eind 2009, dat de VanDrie Group concurrent Alpuro wilde overnemen, is in de vleeskalverhouderij merkbaar dat veevoerbedrijf en contractgever Denkavit zich meer een eigen profiel aanmeet. Het bedrijf uit Voorthuizen trad enigszins uit de schaduw van VanDrie, waar het op sommige gebieden nauw mee samenwerkt. Zo betrekt Denkavit een deel van de nuchtere kalveren van VanDrie (maar waakt het voor afhankelijkheid) en verkoopt het alle in Nederland grootgebrachte kalveren aan Van Drie. Velen in de kalverhouderij vermoedden dat de samenwerking tussen de twee nog veel verder ging.

Het besluit van het Duitse Bundeskartellamt dat Denkavit twee Duitse dochterbedrijven van VanDrie mag overnemen lijkt die vermoedens te ontzenuwen. Immers, bedrijven die de VanDrie-dochters konden overnemen, mochten niet op de een of andere manier aan de VanDrie Group gelieerd zijn, zo had het Kartellamt in december vorig jaar bepaald.

De Duitse concurrentiewaakhond is met zijn goedkeuring bepaald niet over één nacht ijs gegaan. Sinds eind vorig jaar onder voorwaarden groen licht werd gegeven aan de overname van Alpuro door VanDrie èn werd gesteld dat VanDrie daarvoor drie dochterbedrijven in Duitsland moest verkopen, zijn ruim drieënhalve maand verstreken. Een deel van dat tijdsverloop is opgegaan aan tijdrovende procedures bij het Bundeskartellamt, maar duidelijk mag zijn dat ook een groot deel van de tijd is besteed aan het onderzoek naar oneigenlijke banden tussen VanDrie en Denkavit. Die zijn blijkbaar niet gevonden, getuige het feit dat Denkavit zowel Schils Duitsland als VanDrie Deutschland mag overnemen. En dat de Duitse mededingingsautoriteiten de zaken grondig onderzoeken, blijkt wel uit het verslag dat is gemaakt over het eerste deel van het overnametraject. Iedereen werd ondervraagd over VanDrie, tot de Nederlandse Dierenbescherming aan toe. Daar steekt het onderzoek van de Nederlandse NMa bleekjes bij af.

Ondanks de bevindingen van het Bundeskartellamt blijven sommigen in de Nederlandse kalverhouderij hun vragen houden bij de relatie tussen Van Drie en Denkavit. Zo zien sommigen in de overname van twee bedrijven door Denkavit een bevestiging dat dit bedrijf “VanDrie weer mooi geholpen heeft.”

Beheer
WP Admin