AlgemeenNieuws

Bert Heemskerk: een bankdirecteur met zendingsdrang

Oud-bestuursvoorzitter van de Rabobank Bert Heemskerk (67) is dinsdag na een kort ziektebed overleden in zijn woonplaats Noordwijk. Heemskerk was een a-typische bankier die leiding gaf aan een strategie die Rabobank definitief op de kaart zette als de belangrijkste food & agri-bank wereldwijd.

Heemskerk was geen man van het snelle geld en hij sprak zich openlijk uit over de in zijn ogen perverse bonuscultuur in het bankwezen. Een bank had in de ogen van Heemskerk niet meer dan een nutsfunctie, in de eerste plaats bedoeld om het MKB te voorzien van krediet tegen lage transactiekosten.

Heemskerk draaide pogingen van de Rabobank om een internationale ”businessbank” te worden terug. De bank richt zich nu op een compleet productenpakket in Nederland, terwijl hij zich internationaal profileert als bank voor agrarische bedrijven en voedingsconcerns.

De bank is inmiddels in de sector marktleider in onder andere grote markten als Australië en de VS.
Heemskerk was trots dat ”zijn” bank tijdens de kredietcrisis géén aanspraak hoefde maken op publiek geld, anders dan de snelle beursgenoteerde banken aan de Zuid-As of Wall Street. Na zijn pensioen in 2009 publiceerde Heemskerk over de crisis en de luchtbellen in de economie een boek met de titel Gezonde krimp.

Heemskerk wordt door collega’s herinnerd als een man met een grote inhoud en een sterk ontwikkeld verantwoordelijkheidsgevoel. Hij trad als bestuursvoorzitter aan in 2002 en zou in 2007 aftreden. Vanwege de ”vernietigende kracht” van de kredietcrisis stelde hij zijn pensioen twee jaar uit. Als directeur ontwikkelde Heemskerk het ontwikkelingsbankieren, waarbij boeren in arme landen steun krijgen van de Rabobank.

Ook sprak Heemskerk zich uit over de voedselcrisis, opwarming van de aarde en was hij prominent tegenstander van de oorlog in Irak. Het verantwoordelijkheidsgevoel vloeit mogelijk voort uit de donderpreken waarmee Heemskerk opgroeide. Als jongeman wilde Heemskerk jezuïet worden. Het celibaat weerhield hem uiteindelijk.

Toch koos Heemskerk na studies in Europese Wetenschappen en Zweeds voor een studie katholieke en protestantse theologie en Europese filosofie. Zijn leermeester op de Eberhard-Karls-Universiteit in het Duitse Tübingen was de huidige paus, Josef Ratzinger. Heemskerk begon zijn loopbaan na nog een studie economie bij ABN Amro Bank en kwam via Van Lansschot Bankiers in Utrecht terecht.

Beheer
WP Admin