AlgemeenAchtergrond

Berlusconi maakt weer ‘egoïstische’ wet

In Italië is gisteren ophef ontstaan over een nieuw wetsontwerp ‘ad personam’ van premier Silvio Berlusconi.

Zo worden de gelegenheidswetten genoemd die speciaal worden gemaakt om de regeringsleider of zijn vrienden en familie uit de problemen te helpen.

Berlusconi’s partij PDL diende donderdag in de Senaat een wetsontwerp in dat voorziet in de verjaring van een strafzaak als er twee jaar na de aanklacht nog geen uitspraak in eerste aanleg is. Volgens Italiaanse magistraten zouden daardoor vooral complexe zaken sneuvelen wegens corruptie, ambtsmisbruik, boekhoudtrucs, belastingfraude en andere economische delicten, het soort zaken die Berlusconi en zijn vrienden aan hun broek hebben.

Berlusconi probeerde eerder onder berechting uit te komen door zichzelf immuniteit te laten geven tijdens zijn ambtstermijn, maar het Constitutioneel Hof van Italië stak daar een stokje voor.

Tot woede van de oppositie is bij het wetsontwerp een lijst van uitzonderingen gevoegd, zoals diefstal, misdrijven die niet verjaren omdat zij voor ,,zware sociale onrust” zouden zorgen. Anna Finocchiaro, de fractievoorzitster van de grootste oppositiepartij PD in de Senaat, hekelt dat op die manier een zigeuner wegens winkeldiefstal wel wordt bestraft, terwijl de witteboordencriminelen vrijuit gaan.

De Lega Nord, de coalitiepartner van Berlusconi’s PDL, heeft haar steun uitgesproken aan het wetsontwerp waardoor dat waarschijnlijk wordt aangenomen door het parlement. Antonio Di Pietro, de leider van de oppositiepartij Italië van de Waarden, wil de wet dan desnoods door een referendum ongedaan laten maken, zo meldde de krant la Repubblica op zijn website. Di Pietro verwierf begin jaren ’90 wereldwijde bekendheid toen hij als onderzoeksrechter een beerput opentrok met zijn corruptieonderzoek Mani Pulite (Schone Handen).

Beheer
WP Admin