AlgemeenAchtergrond

Belgische basisprijs witlof 60 cent

De Belgische veilingen leggen de ondergrens voor witlof op 60 cent.

Komt de prijs daaronder, dan wordt met de Franse telers gesproken over marktmaatregelen en kan product uit de markt worden genomen. Dat blijkt uit details van de overeenkomst tussen veilingkoepel Lava en de Franse witlofkoepel APEF. Komt de middenprijs voor witlof drie dagen onder de basisprijs, dan wordt de transnationale crisis afgekondigd en wordt klasse 2 niet langer aangeboden. Als klasse 1 onder de 50 cent komt in België kan besloten worden ook klasse 1.2 niet meer aan te bieden.

Volgens Lava-directeur Maarten de Moor wordt niet-aangevoerd product in principe vernietigd of afgezet naar voedselbanken. Telers krijgen daarvoor in principe geen vergoeding. “Dat kan overigens wel door veilingen zelf worden gedaan.”

Volgens De Moor is de basisprijs geen minimumprijs. “Product kan dus voor lager afgezet worden. Bij een minimumprijs is dat niet mogelijk.” Een maatregel kan ook zijn om extra promotiemaatregelen af te kondigen. De Belgische veilingen voerden dit jaar zelf dergelijke maatregelen door. Wat de resultaten van de maatregel waren, is niet bekend stelt De Moor. De maatregel is – naast de aanbodsbeperking – ook bedoeld om de kwaliteit een impuls te geven en zo de markt te laten herstellen.

Franse telers kunnen wel gecompenseerd worden bij doordraai, omdat de nationale strategie van de Europese GMO-wetgeving van de Fransen dat toestaat. In België en Nederland kan dat niet. Nederlandse telers zien meer in productiebeperking. Daarvoor moeten eerst bedrijven afvallen. Over kwaliteit en promotie willen Nederlanders wel praten met de Belgen en Fransen.

Beheer
WP Admin