AlgemeenAchtergrond

‘België nog nooit zo machtig’

Belgische media reageren vandaag apetrots dat de Belg Karel De Gucht de hoge post voor Handel binnen de Europese Commissie heeft gekregen nadat deze maand ook al een Belg tot EU-president is gekozen. ,,België nog nooit zo machtig”, opent de krant Het Nieuwsblad, ook doelend op het tweede halfjaar 2010 wanneer België tijdelijk het voorzitterschapsland van de EU is.

Krant Het Laatste Nieuws geeft zelfs acht redenen waarom België Nederland heeft afgetroefd bij de benoeming van de commissarissen als met de presidentsverkiezing. ,,België krijgt erkenning voor zijn pro-Europese houding. Nederland is onder Balkenende eurosceptisch geworden, met als dieptepunt het wegstemmen van het Europees verdrag in een referendum”, aldus de commentator . ,,Wij zijn meesteronderhandelaars. De complexe structuur van België dwingt ons tot het zoeken naar fijne compromissen. De Nederlandse politiek is veel monotoner. En wij spreken onze talen. Balkenende had het nadeel van amper Frans te spreken.”

Volgens de krant had de Belg De Gucht zijn topjob deze zomer eigenlijk al binnen. Zijn vriend Guy Verhofstadt had als liberale fractieleider in het Europarlement toen enkele zware posten afgedwongen voor liberalen in ruil voor steun bij de herbenoeming van voorzitter José Manuel Barroso.

Zakenkrant De Tijd noemt de rol voor Neelie Kroes (Digitale Agenda) een figurantenrol, omdat Balkenende te lang heeft gewacht om een naam door te geven aan de Europese Commissie: ,,Kroes lijkt dé grote verliezer”.

EU-commissaris De Gucht zelf heeft lof voor Kroes: ,,Ik ben blij te zien dat ze weer in de Commissie zit. Beschouw die post niet als een stapje lager. Het is belangrijk en toekomstgericht. Ze heeft de afgelopen jaren ontzettend hard gewerkt, ze heeft amper haar bed gezien”, zegt hij in krant De Morgen.

Beheer
WP Admin