AlgemeenAchtergrond

Belgen kondigen acties aan voor exportsteun varkensvlees

Vlaamse varkenshouders gaan woensdag actie voeren voor exportrestituties voor varkensvlees.

Leden van de Groene Kring, de jongerenafdeling van de Boerenbond, laten dan een vracht biggen los voor het hoofdkwartier van de Europese Landbouwraad in Brussel. De landbouwraad is daar deze week bijeen.

Met hun actie willen de jonge varkenshouders duidelijk maken dat er na twee slechte jaren geen geld is om de biggen te voeren en dat sociale drama’s onafwendbaar zijn.

De actievoerders willen dat de Europese Unie exportrestituties voor bevroren en vers varkensvlees instelt. “Dit kan de broodnodige uitvoer weer op gang trekken”, denkt voorzitter Christophe Decaigney van de werkgroep varkens. “We begrijpen niet waarom Europa dit tegenhoudt. De vooruitzichten zijn nog niet rooskleurig, integendeel. Het is al kwart over twaalf.”

PVV-lobbyist Frans van Dongen acht de kans dat er exportrestituties komen zeer klein. Hij wijst erop dat enkele landen waar het vlees
naartoe zou moeten met restitutie, de grenzen gesloten houden. Dat geldt onder meer voor Rusland dat hoge kwaliteitseisen stelt. China heeft de grens eerder dit jaar gesloten gehouden vanwege de uitbraak van H1N1 (Mexicaanse griep). Ook zouden restituties nu macro-economisch een slecht signaal zijn.

Een overzicht van alle biggenprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin