AkkerbouwAchtergrond

Belabberde graanoogst verwacht

Het wordt dit jaar een ver beneden-gemiddelde graanoogst in Kazachstan. Ik betwijfel of er wel geëxporteerd kan worden. Vorig jaar ging nog 13 miljoen ton graan ton de grens over.

Na de zeer koude winter volgde een belabberde lente: zeer schraal en droog. In april was het overdag tussen 10 en 15 graden. Op 17 april viel nog sneeuw en was het ’s nachts -6 graden. Ik hoor dat 200 km van mijn bedrijf meer dan 2.000 hectare net opgekomen gerst uitgevroren is en als verloren beschouwd moet worden.
Rond onze hoofdstad Astana, 2.000 km van hier, is het graan heel laat gezaaid, pas vanaf begin mei. Daar was het 17 april tegen de -18 graden!

Nu al dor

April en mei zijn met 109 millimeter en 104 millimeter neerslag gemiddeld de natste maanden van het jaar in deze contreien. Maar mei is nu al half om en eigenlijk hebben we nog geen regen van betekenis gehad. Ook april bleef bijna droog.
En het is vanaf 8 mei al tegen de 30 graden. Om me heen groeit amper wat. Zelfs het wilde gras en de kruiden in de heuvels zijn al aan het verdorren. Normaal verdort dat in de heuvels en bergen pas in augustus.
Dat betekent wel dat ik weer duur graan moet voeren van zomer 2008 tot zomer 2009.

Kazakhstan heeft afgelopen seizoen eigenlijk al teveel graan geëxporteerd. Voor de bevolking begint het nu te knijpen. Je kunt gerust stellen dat de broodprijs verdubbeld is sinds zomer 2007. En de nieuwe oogst is pas in juli.

Zeer lage opbrengst

Op mijn eigen land had ik gerst willen zaaien. Maar vanwege de droogte heb ik het niet gedaan, het zou weggegooid geld zijn. Er komt in deze regio sowieso al weinig van af, de opbrengsten schommelen tussen 500 en 1.500 kilo per hectare.
Dat betekent wel dat ik weer duur graan moet voeren van zomer 2008 tot zomer 2009.

Kazachstan heeft afgelopen seizoen eigenlijk al te veel graan geëxporteerd. Voor de bevolking begint het nu te knijpen. Je kunt gerust stellen dat de broodprijs verdubbeld is sinds zomer 2007. En de nieuwe oogst is pas in juli.

Niets komt op

De vooruitzichten voor die nieuwe graanoogst zijn niet best. Veel gerst en zomertarwe zit al drie weken in de grond en komt nog steeds niet op. De mais wordt nu gezaaid, maar die kan ook niks doen dan blijven liggen. Suikerbieten komen niet op en bij de aardappelen geldt hetzelfde verhaal.
Veehouders zouden nu al luzerne aan het maaien moeten zijn om deze vers aan de koeien te voeren. Maar ook hier loopt het seizoen ver achter. De luzerne is nog geen 20 centimeter hoog.
Beregening kun je hier vergeten. Het grondwater is vaak niet te gebruiken door het hoge zoutgehalte. En de meeste irrigatievijvers staan nu al nagenoeg droog. Kortom, het wordt een belabberde oogst.

Foto’s: Bert van Lier

Elke vrijdag de stand van zaken van de internationale graanmarkt, met o.a. nieuwe noteringen en artikelen die normaal alleen voor abonnees zijn. Schrijf je in voor de Graanmarkt nieuwsbrief

Meer informatie over de prijzen van granen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Tarwe
  • Mais
  • Sojabonen
  • Beheer
    WP Admin