AkkerbouwAchtergrond

Beije verkoopt gewassen per meter

Wat begon als probeersel, is een serieuze activiteit geworden voor akkerbouwer Pieter Beije in Lelystad. Hij verkoopt via Eten per Meter groenten, uien en aardappelen per meter aan consumenten. “We hadden vorig weekeinde vierhonderd klanten op het land.”

Waarom verkoopt u gewassen per meter aan consumenten?
“In de Verenigde Staten komt het meer voor dat akkerbouwers hun gewassen per meter, rij of rug verkopen aan consumenten. Ook in Frankrijk, Duitsland en andere landen gebeurt dat. Ik kende het in Nederland wel van aardappelen dat die per meter worden verkocht. Ik wilde dat in 2009 eens uitproberen op ons bedrijf.”

Hoe verliep dat?
“Drie weekeinden per jaar kunnen consumenten de meters gewas oogsten die ze kopen. In het begin had ik vijf klanten per dag. Dat werden er steeds meer. Afgelopen weekeinde zijn er vierhonderd mensen geweest. Komend weekeinde is de laatste mogelijkheid om te oogsten. Inmiddels kunnen consumenten aardappelen, gele en rode uien, rode bieten, suikermais, boontjes, peen en pompoenen per meter kopen. De uien zijn het goedkoopst met 40 cent per meter. De peen is het duurst met € 2,50 per meter.”

Hoe reageren de consumenten?
“Het is een leuk uitje voor ze om een paar uur op het land te werken. Ze kunnen hun kinderen laten zien waar het voedsel vandaan komt. Op ons erf staan tenten waar de klanten kunnen afrekenen en waar ze koffie, thee, broodjes en ijs kunnen krijgen. Ook verkoop ik daar eieren en appels die ik bij anderen inkoop. Als ze het slim aanpakken kunnen de klanten honderden euro’s per jaar besparen door aardappelen en groenten in te slaan voor een langere tijd.”

Wat is uw voordeel?
“Ik krijg veel meer voor mijn gewassen die ik verkoop via Eten per Meter. Aardappelen en uien brengen nu bijna niks op. Wij hebben een akkerbouwbedrijf van 54 hectare, waarvan de helft graan. We verkopen nu totaal 1 hectare gewassen direct aan de consumenten.”

Wilt u deze activiteit uitbreiden?
“Ik wil de oogst beperken tot drie weekeinden in de zomer. Anders ben ik er te lang mee bezig. Het kost veel tijd om de meters uit te zetten in de percelen. Om uit te breiden zoek ik liever samenwerking met andere akkerbouwers, tuinders of fruittelers waar op andere weekeinden kan worden geoogst en die andere gewassen aanbieden. Zo kan een landelijk netwerk ontstaan van Eten per Meter.”

Beheer
WP Admin