AkkerbouwAchtergrond

Bedrijfsleider is niet capabel

Omdat er voor de middag toch niks te doen was op het bietenland, hebben we samen de saffloervelden bekeken waarvoor ik naar Sarkand was gekomen.

Volgens de eigenaar was ruim 2.000 ha saffloer gezaaid. We hebben enkele stukken gezien, allemaal blokken van 200 hectare heuvelland. De opkomst varieerde van heel goed tot helemaal nul. Er waren percelen bij waar je amper een saffloerplant kon vinden, waarschijnlijk als gevolg van de vorst in april.

Stumper

Op een groot perceel waren ze aan het cultivateren. De super tractorchauffeur cultivaterde gewoon de saffloerplantjes onder. Daar word je helemaal gek van als je dat ziet. Zoveel moeite gedaan, kosten gemaakt en dan rijd zo’n stumper je alles onder. Dus weer ruim 200 ha waarnaar je dag met het handje kon zwaaien.

Betere zaaiers zijn welkom

Ik denk dat die zaaimachines van Gerrit Kurstjens uit Australië (bekend van zijn blogs) hier wonderen kunnen doen. Die zaaien dieper en zijn beter tegen de harde kluiten bestand. Daarmee geef je het zaad een betere kiemkans. Maar het zal wel wat ver weg zijn voor Gerrit. Maar bij deze is hij welkom.
De bedrijfsmanager was met ons en de eigenaar op het veld. Het werd duidelijk dat de bedrijfsmanager nog niet eens één keer was gaan kijken wat er eigenlijk op de velden gebeurde. Hij moest wel mee nu om dat de grote baas er ook was.

Opbrengst zal maar 30 % worden

Ze hebben ze van ons beiden om de oren gekregen en wuifden ons van het land af . (zie foto). Onze conclusie is dat de saffloer opbrengst maar 30 % zal halen van wat mogelijk was geweest. Verrekte jammer dat die manager daar zo’n zooi van maakt. Met de bieten zal het dan ook wel een theorieverhaal worden.

Magere koeien hier doen pijn aan de ogen

De Kazachstaanse eigenaar weet dat het vaak fout gaat. Daarom smeekt hij al jaren dat de Nederlands akkerbouwer daar alles van hem kan hebben op basis van winstdeling. Ook mij is al vaak gevraagd om daar de zaken aan te pakken. Maar ik ga niet. Er is geen scholing voor onze kinderen daar en ik ben ook geen akkerliefhebber. Er lopen daar amper koeien waar ik dan eens naar zou kunnen kijken. En de koeien die er lopen doen pijn aan de ogen als je er naar kijkt. Wandelende huiden, dat zijn het. Jammer maar helaas dus voor de eigenaar.

Beheer
WP Admin