AlgemeenAchtergrond

Bedrijfinspectie voor Boskoopse boomkwekers

Een nog onbekend aantal Boskoopse boomkwekers zal moeten geloven aan een grondige bedrijfsinspectie na de vondst van de gevreesde Oost-Aziatische boktor bij een bedrijf in de buurt.

Zolang mogen zij geen planten verhandelen, zo meldde minister Gerda Verburg (Landbouw) gisteren de Tweede Kamer. Boskoop is het centrum van de Nederlandse boomkwekerijsector. Om de handel veilig te stellen is het volgens Verburg “van cruciaal belang” dat de Europese Commissie, andere EU-lidstaten en landen buiten de EU vertrouwen hebben en houden in de Nederlandse bestrijding van de boktor. Het risico is anders groot dat landen hun grenzen sluiten, met volgens Verburg “vele malen grotere” gevolgen voor de Nederlandse boomkwekerijsector.

De maatregel, die vandaag ingaat, geldt voor boomkwekers in een straal van 2 kilometer rond het getroffen bedrijf. Daar werden in december bij twee esdoorns en een haagbeuk twee levende larven en zogenoemde uitvlieggaten aangetroffen. Daarop besloot de minister dat in een straal van 100 meter alle loofbomen en struiken moeten worden weggehaald.

Zeventien particuliere tuinen worden daarnaast deze week ontruimd vanwege de boktorvondst. Volgens Verburg, die dit gebaar toejuicht, heeft het Boskoopse bedrijfsleven besloten eenmalig deze tuinen gratis te ‘herbeplanten’.

Lees ook: Verburg stelt besmette zone en bufferzone in tegen boktor

Beheer
WP Admin