AlgemeenOpinie

Beatrix wekt toorn dierenbeweging

Aan de toorn van de dierenbeweging ontsnapt niemand. Ook niet Hare Majesteit.

Aan de toorn van de dierenbeweging ontsnapt niemand. Ook niet Hare Majesteit. De Partij voor de Dieren is namelijk boos op Beatrix. Het heeft het paleis onlangs bij een deftig diner voor cultuurdrages namelijk behaagd om foie gras (ganzenleverpaté) op het menu te zetten. En foie gras, dat is een ongewenst voedingsmiddel, een alimenta non grata. De productie ervan is in Nederland ook al een tijd verboden. De Partij voor de Dieren vindt het onbegrijpelijk dat het paleis dan vervolgens toch zo’n beladen, dieronvriendelijk product laat aanrukken dat is geproduceerd in het buitenland.

Rijksvoorlichtingsdienst

Volgens de Partij voor de Dieren heeft de Rijksvoorlichtingsdienst inmiddels laten weten dat deze ganzenlever eens maar nooit weer was aan de officiële dinertafel bij het Koningshuis. Of dit echt zo is, weet ik op dit moment niet helemaal zeker. De RVD kon het me eerder vandaag niet bevestigen. Maar die hebben ook nog wel meer dingen aan hun hoofd, waarvan sommige nóg gewichtiger zijn, dat snap ik best.

Vossenbontje

Bij dit soort dingen heb ik, merk ik de laatste tijd, een dubbel gevoel. Aan de ene kant denk ik: daar heb je die dierenjongens en –meisjes weer, werkelijk overal trekken ze voor aan de bel. Dat gevoel had ik een paar maanden geleden ook bij de ophef van de PvdD over het vossenbontje van minister Maria van der Hoeven op het bordes van Huis ten Bosch. Maar aan de andere kant denk ik ook: jongens, oppergrootmeestermaarschalk Paleismenu’s, mevrouw de minister, is dit niet een beetje erg dom dom dom? Ten eerste, moet je vandaag de dag een bontje willen dragen of een ganzenleverpatétje willen eten? Ieder zijn ding, hoor. Maar als je in de volle spotlights opereert, zoals Hare Majesteit of een minister, moet je dat toch niet willen.

Perfectionisme van Beatrix schoot éven te kort

Als alles waar is wat ik over de ganzenleverpaté las (je weet het nooit, de leugen regeert immers…), is het beroemde perfectionisme van onze Koningin voor de verandering wellicht toch even te kortgeschoten. Tenzij ze een statement wilde maken. Ik voor mij denk dat het een ‘slip of the menu’ was. Dit soort ophef schijnt Beatrix een gruwel te zijn. Beste Majesteit, persmuskieten zijn erg, ze zoemen om je heen en proberen niets te missen. Er is geen vliegenmepper tegen bestand. Maar neemt u van mij aan, de dierenmensen, die ontgaat pas echt niets! Dus let u op. Het wordt weer warm, dus de mieren en wespen rukken weer op. Ook in de tuinen van Huis ten Bosch. Maar ik ontraad de Rijkstuingrootmeester nu al om lokdoosjes neer te zetten of vliegenstrips op te hangen. Dat geeft minimaal Kamervragen.

« vorige | volgende »

Beheer
WP Admin