AlgemeenAchtergrond

Barroso: alarmsysteem voor voedseltekorten nodig

Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie pleit voor een wetenschappelijk waarschuwingssysteem voor voedseltelkorten.

Barroso zegt dat maandag in Rome bij een top van de VN-organisatie voor voeding en landbouw FAO, meldde de Europese Commissie vandaag. “Een wereld waar 2 miljard mensen honger hebben drukt niet alleen zwaar op ons geweten. Het is ook een groeiende dreiging voor onze wereldwijde veiligheid”, zei Barroso. “We moeten voor voedselzekerheid hetzelfde doen als voor klimaatverandering: een snel alarmeringssysteem opzetten op wetenschappelijke basis.”

Begin vorig jaar ontstonden problemen toen allerlei voedsel plots fors duurder werd door tekorten. Het dure graan, rijst en andere grondstoffen leidde tot flink meer hongerigen in de wereld.

De Europese Commissie gaf daarop 1 miljard euro aan vooral Afrikaanse boeren voor kunstmest en gereedschap om zelf meer voedsel te produceren. Het grootste deel hiervan ging naar de FAO. De EU is met afstand de grootste donor van de VN-organisatie voor voeding en landbouw.

Elke vrijdag de stand van zaken van de internationale graanmarkt, met o.a. nieuwe noteringen en artikelen die normaal alleen voor abonnees zijn. Schrijf je in voor de Graanmarkt nieuwsbrief

Meer informatie over de prijzen van granen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Tarwe
  • Mais
  • Sojabonen
  • Beheer
    WP Admin