AlgemeenAchtergrond

Balkenende wilde Natura 2000 afzwakken

PremierJan Peter Balkenende heeft bij voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie aangedrongen op afzwakking van het Europese natuurbeschermingsbeleid Natura 2000.

Barroso heeft scherp afstand genomen van het standpunt van Balkenende dat Natura 2000 schade toebrengt aan economische activiteiten. Dat blijkt uit de persoonlijke briefwisseling in de zomer van 2009 tussen beide politici, meldt de Volkskrant.

Balkenende heeft zijn initiatief wel kortgesloten met landbouwminister en partijgenoot Gerda Verburg, maar niet met de ook verantwoordelijke minister Cramer van milieu (PvdA). Een woordvoerder van Vrom stelt dat de brief “niet met ons is afgestemd”.

Balkenende keert zich vooral tegen het voorzorgbeginsel, waardoor economische activiteiten niet zijn toegestaan als de biodiversiteit daaronder te lijden kan hebben. Barroso weerlegt in zijn antwoord alle kritiekpunten van Balkenende en stelt dat binnen de Natura2000-regels wel degelijk economische activiteiten mogelijk zijn in of bij de aangewezen natuurgebieden.

De Volkskrant voert hoogleraren natuurbeschermingsrecht en staatrecht op, die de actie van Balkenende opmerkelijk, onlogisch en als mosterd na de maaltijd beschouwen. Directeur Johan van de Gronden van het Wereld Natuur Fonds speekt in de krant van een diep conservatief landbouwverhaal, volgens voorzitter Jan Jaap de Graeff van Natuurmonumenten probeert de premier Natura 2000 de ‘demonteren’.

Lees hieronder de brief van Balkenende en het antwoord van Barroso.

Beheer
WP Admin