AlgemeenAchtergrond

Balkenende: ik ben niet gevraagd

Er is nog geen verzoek gedaan aan premier Jan Peter Balkenende om de eerste EU-president te worden.

“Ik ben niet gevraagd”, zei Balkenende vandaag in de marge van het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer.

Balkenende zei dat hij inmiddels meerdere keren contact heeft gehad met premier Fredrik Reinfeldt van huidig EU-voorzitter Zweden die bij alle Europese regeringsleiders navraag doet wie de functie van president zou moeten krijgen. Ook maandagavond in Berlijn bij de herdenking van de val van de Muur spraken Balkenende en Reinfeldt elkaar.

Balkenende heeft steeds benadrukt dat hij geen kandidaat is voor de functie van EU-president. Ingewijden beschouwen hem echter wel als een kanshebber. Volgens de premier is het wachten op uitsluitsel van het Zweedse consultatierondje en een uitnodiging voor een extra EU-top om de benoeming van een EU-president en een Hoge Vertegenwoordiger af te ronden.

De premier wilde niet ingaan op een voorstel van Polen om kandidaten voor de hoge EU-posten zich in het openbaar te laten presenteren. Op initiatief van GroenLinks besloot de Kamer dinsdag wel om een spoeddebat te houden over dit voorstel. GroenLinks kreeg steun van VVD, PVV en D66. Door de overvolle Kameragenda kan het nog wel even duren voordat het debat kan plaatsvinden.

Beheer
WP Admin