AkkerbouwAchtergrond

Bakkerij, malerij en perserij

Het bedrijfsterrein in Sarkant is nu netjes, dat was wel eens alles. Het is voor van alles in gebruik. Dieven slaan er hun slag.

Op het bedrijfsterrein in Sarkant staan grote opslagloodsen. Die liggen er echt netjes bij, zonder stof en vogels. Dat heb ik wel eens anders gezien in het verleden. Er is op dat terrein veel verbeterd in een jaar tijd!
In het oude Sovjetkantoor hebben ze ook nog een kleine broodbakkerij gemaakt. Heel primitief, met aluminiumbakjes en kleine ovens. Daar passen per keer 20 broden in. Van die oventjes hebben ze er 3.

Lekker brood van eigen tarwe

Ja, alles is er heel oud. Maar het brood is goed en het rook er echt lekker in die ruimte. Het brood maken ze van zelfgeteelde tarwe. Daar maken ze ook meel van dat ze verkopen in zakken.
Maar de tarweopbrengst dit jaar is daar diep treurig. De eigenaar had 600 ton tarwezaad gegeven om te zaaien. En de oogst opbrengst was 300 ton, dus tel uit je winst. Of hoeveel is er daar van gestolen?

Zelfs de geiten en schapen weten niet hoe ze de maag vol moeten krijgen. Een flinke windstoot en ze waaien weg, zo mager zijn ze.

Op het terrein persen ze ook olie uit uitgeselecteerde saffloer die niet goed is voor export en uit zonnebloemenzaad. Maar de zonnebloemen zijn dit jaar allemaal verdroogd. Ik heb er geen een gezien. In andere jaren stonden die daar volop.

Biologische olie van goede kwaliteit

De olie wordt drie maanden na bestelling geleverd, zo veel vraag is ernaar. Dat klinkt misschien wel leuk, maar als je amper zaad hebt, loopt de levertijd vanzelf op.
De kwaliteit van de olie is goed, zeker als je kijkt naar de machines waarmee ze gemaakt wordt. Het is allemaal ijzer, open pijpen en in elkaar gelaste rommel. Met die olie zou je in Europa niet wegkomen, maar hier kan het.
Vaak wordt bij het persen van olie uit zaden de laatste olie gewonnen door er methanol aan toe te voegen. Dat gebeurt hier niet, de olie is dus echt 100 procent puur geproduceerd, zonder bestrijdingmiddelen en kunstmest.
Het schroot, dus de uitgeperste zaaddelen, gaat als veevoer weg. Echt goed is het niet, omdat het te lang heet is geweest en veel eiwit verbrand is. Maar hier is niets anders in de aanbieding, dus is het verkoopbaar.

Beheer
WP Admin