AlgemeenAchtergrond

Baby’s uit eten

Het Restaurant van de Toekomst in Wageningen nodigt baby’s vanaf vijf maanden uit om in de komende jaren in totaal twaalf keer te komen eten. Het menu is niet zo gevarieerd, want het zal telkens uit groente- of fruitpuree bestaan. Voordeel is dat het ‘diner’ gratis is.

Het Restaurant van de Toekomst is onderdeel van de Wageningen Universiteit en dient voor onderzoeksdoeleinden. Wetenschapper humane voeding Coraline Barends wil uitzoeken of de voedselvoorkeur van een kind te beïnvloeden is door ze al op jonge leeftijd aan veel verschillende smaken te laten wennen. Dat is volgens haar belangrijk omdat veel kinderen op jonge leeftijd al te zwaar worden. Als ze meer groente en fruit zouden eten, zou dat helpen. Maar uit onderzoek blijkt dat veel te weinig kinderen voldoende groente eten op kleuterleeftijd. Ook eet maar een kwart voldoende fruit.

De baby’s krijgen vanaf het moment dat ze aan hun eerste vastevoedingshapjes toe zijn, potjes met fruit of groente van de onderzoekers. In een periode van 21 dagen eten ze vijfmaal in het restaurant, waarbij hun reactie op de hapjes wordt geanalyseerd en waar wordt gemeten hoeveel het kind heeft gegeten. Tot aan hun derde levensjaar worden baby en ouders regelmatig teruggeroepen voor een maaltijd. De baby’s krijgen overigens potjes die ook commercieel verkrijgbaar zijn, aldus Barends. Haar onderzoek maakt deel uit van een langlopend voedselonderzoek van de Wageningse universiteit en start half februari.

Beheer
WP Admin