AlgemeenAchtergrond

Avebe betaalt 56 euro voor zetmeelaardappelen

Avebe betaalt gemiddeld 56 euro per ton zetmeelaardappelen over de oogst van vorig jaar.

Dat is 3,5 procent lager dan de €57,73 die is betaald over de oogst van 2008.

De uitbetalingsprijs is een schatting omdat de campagne nog niet is afgesloten. Campagnejaar 2009/2010 is een moeilijk seizoen voor Avebe, zei Arjan de Rooij, directeur Agro, op een bijeenkomst van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond in Borger. “Er is een ruime beschikbaarheid van andere zetmeelsoorten uit graan en tapioca. De snel dalende graanprijzen zetten ook de prijs van aardappelzetmeel onder druk. Door de economische recessie had Avebe last van vraaguitval. En de dalende koers van de Amerikaanse dollar drukte de inkomsten.”

Avebe heeft maatregelen getroffen, zegt De Rooij. “We hebben vorig jaar de cao opengebroken. De werknemers werken dit jaar acht dagen extra zonder salaris. Daardoor kunnen we kosten van inhuur besparen. En Avebe heeft bezuinigd. De vaste kosten zijn in vier jaar aanzienlijk terug gebracht.”

De Rooij ziet ook een lichtpuntje. “We verkochten dit seizoen meer aardappelzetmeel dan vorig seizoen. Dit helpt om de voorraden af te bouwen. Maar het prijsniveau zat eind vorig jaar nog niet op het niveau van eind 2008.”

Vanaf de oogst van 2012 vervalt de EU-evenwichtspremie voor Avebe. Dan wordt ook de steun volledig ontkoppeld van de productie. Volgens De Rooij moet Avebe de zetmeelproducten gemiddeld 80 euro per ton duurder verkopen om het wegvallen van de premies op te vangen.

Daarom richt Avebe zich vooral op het vermarkten van zetmeelproducten met een hogere toegevoegde waarde, zegt De Rooij.

Vanaf de oogst van 2012 is de steun voor de aardappelzetmeelteelt volledig ontkoppeld. De Rooij: “Dat scheelt gemiddeld 14 euro per ton aardappelen. Avebe ontvangt 4 euro per ton aardappelen aan evenwichtspremie. Omgerekend komt die 18 euro per ton aardappelen uit op 80 euro per ton zetmeel. Dat moeten we vanaf 2012 extra realiseren in de afzetmarkt om het wegvallen van de Brusselse premies te compenseren.”

Avebe gaat dat doen door zich te richten op afzetmarkten waar een hogere toegevoegde waarde is te realiseren, zegt De Rooij. “De prijsdaling bij de zetmeelderivaten op de voedingsmiddelenmarkt is lager geweest dan op de generieke zetmeelmarkt waar de zetmeelsoorten volledig uitwisselbaar zijn.”

Avebe gaat de vaste productie van zetmeel beperken van 700.000 ton naar ongeveer 550.000 ton. Dat is een daling van maximaal 20 procent. De Rooij: “Wat de telers extra leveren wordt afgerekend volgens een marktconforme prijs. Daarnaast blijft Avebe telers bijstaan in het optimaliseren van de teelt. Ook blijven we via ons kweekbedrijf Averis betere aardappelrassen ontwikkelen.”