AlgemeenAchtergrond

Avebe beperkt aanvoer na 2012

Avebe werkt vanaf 2012 met een vaste hoeveelheid zetmeelaardappelen, die tot ongeveer 20 procent kleiner kan zijn dan de hoeveelheid die afgelopen boekjaar is verwerkt.

Daarnaast komt er een flexibele aardappelaanvoer die Avebe van jaar tot jaar aanpast, zegt bestuursvoorzitter Bert Jansen. Tot 2012 blijft Avebe het gereguleerde quotum afnemen van de telers.

Vanaf de oogst van 2012 vervalt de koppeling tussen de EU-toeslagen en de aardappelteelt volledig. Er is het risico dat akkerbouwers minder aardappelen telen omdat de toeslagen dan niet meer gekoppeld zijn aan de teelt van zetmeelaardappelen. Jansen: “Daarom willen we voor de vaste aanvoer aardappelen een concurrerende prijs betalen, zodat we van die aanvoer verzekerd zijn en de teler van een goed inkomen verzekerd is.”

Om de verwerkingskosten in de hand te houden gaat Avebe de lengte van de campagne aanpassen aan de hoeveelheid aardappelen. Jansen: “Daarom is het zo belangrijk dat Avebe haar werknemers ook in toekomst flexibel kan inzetten. We hebben onlangs de bestaande cao open gebroken en een nieuwe afgesloten. De salarissen worden in de periode niet verhoogd, de werknemers werken acht dagen per jaar zonder salaris en Avebe kan voor de CAO periode haar werknemers flexibeler inzetten.”

Avebe wil ook de telers meer flexibiliteit geven. Daarom kunnen telers de lopende campagne opnieuw hun aandelen een jaar parkeren, zodat ze er geen aardappelen op hoeven te leveren. Vorig jaar heeft Avebe dit voor het eerst ingevoerd. Het parkeren kost 25 euro per aandeel als het is aangemeld voor 15 december. Daarna kost het 50 euro. Avebe heeft 97.000 aandelen. Daarvan zijn er afgelopen jaar ruim 2,5 procent geparkeerd.

Reageer op de stelling: Het is goed dat Avebe de productie van aardappelzetmeel beperkt.

Meer informatie over de aardappelprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Fritesaardappelen
  • Aardappelvlokken
  • Exportaardappelen
  • Pootgoed
  • Tafelaardappelen
  • Voeraardappelen
  • Beheer
    WP Admin