Cor Veldhuisen

Cor Veldhuisen

Melkveehouder in Nigtevecht (U.)

Cor Veldhuisen Cor Veldhuisen is melkveehouder in Nigtevecht (U.)

-          110 zwartbonte Holstein-koeien
-          57 hectare grasland
-          koeien lopen zoveel mogelijk buiten, wanneer gras en weer dat toelaten
-          levert aan FrieslandCampina
-          ligboxenstal, nieuw deel aangebouwd in 2007
-          2 x 10 zij-aan-zijmelkstal
-          voorzitter van LTO-regio Gooi-, Vecht- en Amstelstreek
-          lid van bedrijfseconomische studieclub Argos
-          nevenactiviteit op het bedrijf: kinderopvang, door echtgenote Nieske

Cor Veldhuisen wist op zijn vierde al dat hij boer wilde worden. Zijn twee opa’s en een oom waren boer, zijn vader was veehandelaar in Diemen (N.-H.). Vanwege stadsuitbreiding moest het gezin vertrekken uit die plaats. Dat was voor vader Veldhuisen het moment om een boerderij te kopen, waarop zijn zoon kon gaan boeren. Wel moest Cor, toen zestien, eerst de havo afronden.

Het melkveebedrijf aan de Vecht in Nigtevecht telde destijds 35 melkkoeien. Toen Cor zijn havodiploma had, kocht hij meteen vaarzen en startte met het opfokken van stamboekkalveren. Inmiddels telt de veestapel 110 stamboekkoeien.

Cor en zijn vrouw Nieske hebben vier kinderen. De kinderen kozen alle vier niet voor het boerenbedrijf. Zoon Jaco is bijna afgestudeerd als fysiotherapeut, de dochters zijn verpleegkundige, onderwijzeres en styliste. Cors rechterhand op het bedrijf is stagiair Arend. Cor werkt al dertig jaar met stagiairs. “Het is leuk en praktisch. Met Arend zijn we erg tevreden. Helaas is hij al weer bijna klaar met zijn stage.”

Nieske runt de kinderopvang op het bedrijf. Een stuk van de oude stal en de deel is verbouwd tot professionele kinderopvang, waar Nieske dagelijks gastouders is voor vier à vijf peuters.

In 2007 breidde Cor de loopstal uit, en daarmee het aantal koeien. “Verdere uitbreidingsplannen heb ik niet. Ik heb het zo aardig voor elkaar. Ik hoop hiermee mijn pensioen te halen.” Bij de uitbreiding heeft de ondernemer gekeken naar de mogelijkheid om zonnepanelen te plaatsen, en dit heeft ook nu zijn aandacht. Het wordt echter pas in 2015 fiscaal interessant voor hem. “Dan is het zeker een optie.”

Cor wisselde de afgelopen jaren nogal eens van energieleverancier. “Volgens mij moet je regelmatig switchen om de beste prijs te kunnen krijgen. Als je blijft zitten, gebeurt er niets. Het aanbod van NLE was zeker interessant. De lage prijs en de link met Boerderij maakten dat ik ben overgestapt. Maar als het verschil met mijn vorige leverancier kleiner was geweest, had ik het niet gedaan.”

Bekijk meer artikelen