Berend Jan Kronenberg

Berend Jan Kronenberg

melkveehouder in Zwartsluis

Berend Jan Kronenberg Berend Jan Kronenberg (1959) is melkveehouder in Zwartsluis (Ov.). 

  • 75 melkkoeien (74 Holstein en 1 Fleckvee) 
  • ligboxenstal
  • jongveestal
  • 5 voersilo's
  • 2 x 5 visgraat melkstal
  • eigen mestopslag en waterbron
  • UGCN Award in 2012 (maar 2,5% klinische mastitis-gevallen)

In 1981 begon hij in het bedrijf van zijn ouders, toen nog een Hollandse stal met 40 melkkoeien. Op deze locatie waren geen groeimogelijkheden dus verplaatste Kronenberg in resp. 1986 en 1989 zijn bedrijf en woonhuis naar een nieuwe locatie, een paar honderd meter verderop. Gestaag bouwde Berend Jan zijn bedrijf verder uit, o.a. via ruilverkaveling, totdat het de huidige omvang bereikte.

Berend Jan is getrouwd met Annet en vader van drie dochters, waar naar verwachting geen bedrijfsopvolger bij zit. Berend Jan: "Eentje zou het wel kunnen, die heeft ook wel interesse. Maar ze studeert nu voor iets anders."

Berend Jans ambitie? "Ik ben geen groeier, maar ik wil het gewoon elke dag beter doen. Meer rendement behalen is mijn hoogste doel, naast natuurlijk betere techniek en dierenwelzijn. Ik bekijk wel alles op de korte termijn."

Over energie is Berend Jan duidelijk: "Dat is een fikse kostenpost. Energie kost veel geld, maar ik ben afhankelijk van gas en elektriciteit. Zonder energie staat mijn bedrijf stil en gaan de dieren dood.

Bij wie Berend Jan energie haalt, is hem om het even. "De grote jongens hebben weleens een aanbieding en ik ben jaren klant geweest bij Nuon en Essent. Toen Boerderij me benaderde voor deelname aan het panel, besloot ik in te stappen. Zo ga ik mooi vele euro's besparen op mijn energierekening."

Bekijk meer artikelen