Miranda Noordman

Miranda Noordman

melkveehouder

Miranda Noordman heeft samen met haar man Michel het melkveebedrijf Boes Lapte in Roemenië.

Miranda Noordman-Schothuis woont sinds 2005 met haar man Michel en zoontje Atlas (2010) en dochtertje Ayla (2012) in Roemenië. Michel is geboren op een melkveebedrijf in de buurt van Zwolle en beide hebben ze een agrarische opleiding gehad, Michel in Leeuwarden en Miranda in Wageningen. Na hun opleiding hebben ze een aantal jaren in het bedrijfsleven gewerkt, Michel bij Cehave en Miranda als bedrijfsadviseur bij de GLTO. Het verlangen om zelf een melkveebedrijf te hebben, bleef echter groot. Bij Michel thuis was het niet mogelijk, dus zijn ze over de Nederlandse grens gaan kijken. Door hun beperkte financiële middelen leek Oost-Europa het meest geschikt en gezien de vrij makkelijke taal en de stabiele afzetmarkt werd het Roemenië.

Met een caravan achter de auto begon hun avontuur in juli 2005. Ze vonden een huurplek en kochten voer en 6 koeien op de plaatselijke markt. Ze molken de koeien een jaar lang met de hand en leverden de melk aan het locale melkfabriekje. Na een jaar kochten ze er 23 (Holstein-Baltzate) melkkoeien bij, maakten van 2 oude Nederlandse melkmachines een eenvoudige 1x5 zij-aan-zij melkput en leverden voortaan aan Friesland Foods.

De verhuurder deelde hen na verloop van tijd mee dat ze eruit moesten en daarom kochten ze in 2009 een stukje maisland, 2 kilometer verderop, waar ze een bouwbestemming op kregen. De bouw (in eigen beheer) van een stal voor 100 koeien met 2x14 swingover melkput kon beginnen. In 2010 haalden ze een vrachtwagen drachtige vaarzen uit Nederland en molken ze al gauw (nog steeds op de oude huurplek) zo’n 65 koeien in de melkput die ze provisorisch hadden omgebouwd tot een 1x8 zij-aan-zij. Zelf gingen ze op de nieuwe plek wonen, waar ook de droge koeien en de jongste kalfjes stonden. De bouw ging gestaag door, maar omdat het in eigen beheer ging, duurde het nog tot februari 2013 voordat de melkkoeien daadwerkelijk over konden naar de nieuwe plek. Op het moment hebben ze ruim 90 melkkoeien en 70 stuks jongvee.

Ze verbouwen 60 hectare mais en 15 hectare luzerne, deels in gezamenlijke eigendom en deels pacht. Hun bedrijfsnaam Boes Lapte is ontleend aan de stripheld Boes Boes (die zich niet laat koeioneren) en het Roemeense woord voor melk: lapte.

Bekijk meer artikelen