AlgemeenNieuws

Atsma: compensatie rode dieselregeling investeren in duurzame stallen

Den Haag – Geld dat vrijkomt door de afschaffing van het accijnsvoordeel op rode diesel moet deels beschikbaar komen voor verduurzaming van de landbouw. Dat zegt demissionair staatssecretaris Joop Atsma van Infrastructuur en Milieu.

Hij hoopt dat zeker 20 miljoen euro bestemd kan worden voor duurzame landbouw. Het afschaffen van de rode diesel-regeling levert de staatskas 300 miljoen euro per jaar op.

Atsma wil onder andere kijken of het geld beschikbaar kan komen voor investeringen in ontwikkeling van stallen die weinig ammoniak uitstoten. De kosten van de ontwikkeling, met name de meetkosten, zijn hoger dan aanvankelijk gedacht De metingen kosten gemiddeld 140.000 euro per proefstal.

Eerder heeft ook CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma gezegd dat de landbouw gecompenseerd moet worden voor het verdwijnen van de rode dieselregeling, door geld beschikbaar te stellen voor duurzame ontwikkelingen in de landbouw. Bij de verdere uitwerking van de bezuinigingsplannen voor 2013, in het Lenteakkoord, zal duidelijk worden om hoeveel geld het gaat.

Beheer
WP Admin