RundveeNieuws

Arrestatie is doorbraak in onderzoek schapendiefstal

Ochten – Met de arrestatie van twee mannen uit het Betuwse Ochten van 37 en 26 jaar oud hoopt de politie een doorbraak te forceren in het onderzoek naar de diefstal van schapen in het midden van het land. De twee mannen werden dinsdagmorgen aangehouden. Tegelijk werden huiszoekingen verricht in Ochten en Opheusden. De twee verdachten zijn voor verhoor vastgezet op het politiebureau. Mogelijk volgen nog meer arrestaties.

De politie is in dit stadium van het onderzoek niet scheutig met informatie, maar duidelijk is wel dat de twee gearresteerde verdachten in beeld zijn gekomen dankzij getuigenverklaringen.

Op basis van de getuigenverklaringen is aanvullend onderzoek gedaan, dat er toe leidde dat de verblijfplaats van gestolen schapen werd gevonden. Welke relatie de twee verdachten met elkaar hebben is niet duidelijk. Maar de politie gaat er vanuit dat ze betrokken zijn bij schapendiefstallen in de Bommelerwaard en dat ze daarbij hebben samengewerkt.

Eén van de getroffen schapenhouders, Jos Verhulst uit Ammerzoden, raakte door de diefstal 195 schapen kwijt. Hij loofde een beloning van 5.000 euro uit voor degene die de tip zou geven die leidt tot de aanhouding van de schapendieven.

Hoewel aanvankelijk werd verondersteld dat de schapen naar het buitenland zouden verdwijnen, lijkt het er op dat dat niet de bedoeling is geweest. De gestolen schapen werden in Nederland terug gevonden.

De gevonden schapen zijn aan de hand van hun DNA geïdentificeerd, omdat de oorspronkelijke oormerken niet meer aanwezig waren. De politie trof 309 schapen aan op en lokatie en nog ongeveer honderd op een andere locatie. Ongeveer 250 daarvan konden aan de hand van het erfelijk materiaal worden gelinkt aan twee diefstallen. Naar de herkomst van de andere schapen wordt nog onderzoek gedaan.

De gestolen schapen waren voorzien van nieuwe Nederlandse oormerken, die in het I&R-systeem overigens niet te traceren bleken. Tegelijk loopt er ook nog onderzoek naar andere diefstallen. Bij het onderzoek wordt samengewerkt tussen de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit en de recherche van het district De Waarden van politieregio Gelderland-Zuid.