AlgemeenAchtergrond

‘Are you going to marry an Irish man?’

Die Ieren, ze hebben bijna allemaal pretoogjes: dan moet je beducht zijn op grappen en de nodige huwelijksarrangementen!

‘Are you going to marry an Irish man?’ Die vraag is me al veel gesteld. ‘Well, who knows’, zeg ik dan. ‘We will find you a good farmer’, zeggen de boeren dan. Verscheidene boeren hebben al het een en ander proberen te regelen voor me, zonder dat ik daar om vroeg. Zo probeerde een veehouder me aan zijn neefje te koppelen. ‘Hij melkt 100 koeien!’ zei hij. ‘Weet je wat, ik zal ‘m even opbellen!’ ‘Ho stop’, zei ik, ‘niet zo hard van stapel lopen!’ ‘Dan zal ik je een foto van hem laten zien’, zei hij en voor ik iets kon zeggen was hij al naar binnen gesneld op zoek naar een foto van de bewuste jongen…
Een andere man, rond de 70, zei me dat ik wel een goede vrouw voor zijn buurman van 50 was. Het leeftijdeverschil leek me wel wat te groot, en dat heb ik hem ook verteld.
Die Ieren, ze hebben bijna allemaal pretoogjes: dan moet je beducht zijn op grappen en de nodige huwelijksarrangementen!

Wennen in een nieuwe omgeving kost energie en tijd. Je moet er moeite voor doen.
Om ook mensen buiten het werk te leren kennen ben ik lid geworden van een wandelclub en ben ik druk met het maken van traditionele Ierse muziek: ik speel the fiddle (viool) en daar kan je je mee in de pub vertonen! In verscheidene pubs wordt er op een vaste avond in de week muziek gemaakt. Wie wil kan dan zijn of haar instrument meenemen en spelen maar! Meestal is er een groep van zo’n tien muzikanten (gitaren, accordeons, violen, fluiten) en wordt er druk gespeeld. Af en toe wordt er gezongen of gedanst. Prachtig!

Afgelopen week stelde ik voor om het liedje genaamd Londonderry te spelen. De andere muzikanten begrepen me niet. ‘Oh, bedoel je het lied Derry! Ja dat kennen we wel! Derry ligt in Ierland en Londonderry in Engeland!’ (Terwijl het dus dezelfde stad is, in Noord-Ierland, maar de Britten noemen het Londonderry en de Ieren Derry). Dat geeft weer aan dat het goed gaat tussen noord en zuid Ierland, maar onderhuids zit er nog wel wat, wat zich uit in zulke grapjes.

Nu, na een aantal maanden, ken ik meer mensen, zowel via het werk als buiten het werk om. Als dierenarts kom je op veel plaatsen, waardoor je de omgeving goed leert kennen en je op de hoogte bent van de laatste nieuwtjes. Dit alles maakt dat ik me meer en meer thuis ga voelen. Voorlopig blijf ik: het drukke voorjaar meemaken en dan…who knows?

Beheer
WP Admin