AkkerbouwNieuws

Ardo: liever tekort dan overschot grondstoffen

Ardooie – De Belgische diepvriesgroenteproducent Ardo maakt zich geen zorgen over de fors aangetrokken graanprijs. “’Ik heb liever een klein tekort aan grondstof dan een overschot”, zegt zegt Bernard Haspeslagh, directeur productie en mede-eigenaar van Ardo.

Onder invloed van het hogere graanprijsniveau verhoogde Ardo voor komend seizoen de prijs van doperwten met 300 euro en bonen met 400 euro per hectare. “In een normaal jaar kan het gewas erwten met deze contractprijs concurreren met tarwe van 210 euro per ton.” Voor bladgewassen zijn er nog geen contractprijzen voor 2012. Dat ook die omhoog gaan, staat vast.

Haspeslagh vertelt er in principe geen problemen mee te hebben dat hij meer moet gaan betalen om aan voldoende areaal te komen. “Op goedkope grondstof zit ik niet per se te wachten. Graan kan mij bij wijze van spreken niet duur genoeg staan.”

Hij heeft er geen probleem mee als hij, net als graszaadbedrijven, zijn areaal voor 2013 niet zou vol krijgen. “Ik zie dat niet echt als een risico. Ik heb liever een klein te kort aan grondstof dan een overschot. We kunnen niet minder betalen dan onze concurrenten, dus voordeel van goedkope grondstof hebben we niet. Daarnaast bestaat bij een overschot aan grondstoffen het gevaar dat nieuwe bedrijfjes ontstaan.”

Aanstaande dinsdag staat het complete interview met Bernard Haspeslagh in Boerderij.

Elke vrijdag de stand van zaken van de internationale graanmarkt, met o.a. nieuwe noteringen en artikelen die normaal alleen voor abonnees zijn. Schrijf je in voor de Graanmarkt nieuwsbrief

Meer informatie over de prijzen van granen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Tarwe
  • Mais
  • Sojabonen
  • Beheer
    WP Admin