AlgemeenAchtergrond

Anoniementarief terecht toegepast

Een werkgever moet de identiteit van een werknemer vaststellen en het document voor controle beschikbaar houden. Bij nalatigheid past is het terecht dat de inspecteur van de belastingdienst het anoniementarief toepast. Dat heeft de rechtbank van Den Haag bepaald.

De belastingdienst stelde september 2004 een onderzoek in naar de aangiften loonbelasting van een ondernemer. Er werd gekeken naar het tijdvlak 1999-2003. Uit het boekonderzoek bleek dat de ondernemer betalingen deed aan een werknemer die niet in de loonadministratie waren opgenomen. Wel was er duidelijk sprake van een dienstbetrekking van de werknemer.

Blijkens het rapport is de identiteit van de werknemer niet bekend, er is geen geldig identiteitsbewijs of kopie ervan aanwezig. Na het onderzoek besloot de belastinginspecteur een extra heffing op te leggen voorzien van een vergrijpboete. Bij de naheffing werd het anoniementarief toegepast.

Volgens de ondernemer is de naheffing niet terecht. Hij zegt wel om een identiteitsbewijs te hebben gevraagd, maar niet hebben ontvangen. Ook is er volgens hem een loonbelastingverklaring ingevuld. Daarnaast zegt hij alles in het werk te hebben gesteld de documenten te bemachtigen.

De rechtbank volgt de belastinginspecteur. De boete is terecht opgelegd. Er is sprake van grove schuld. Een werkgever dient bij aanvang van de werkzaamheden van een werknemer diens identiteit vast te stellen en een afschrift in de loonadministratie op te nemen. Omdat er geen identiteitsbewijs was is het toepassen van het anoniementarief ook terecht.

Meer informatie Volledige uitspraak van de rechtbank van Den Haag

Beheer
WP Admin