AlgemeenAchtergrond

Anne Frankboompje geplant in Amsterdamse Bos

De Amsterdamse wethouder Marijke Vos (openbare ruimte en groen) en directeur van de Anne Frank Stichting Hans Westra hebben vandaag een stek van de Anne Frankboom in het Amsterdamse Bos geplant.

De komende jaren volgen nog 149 broertjes en zusjes, aldus een woordvoerster van de Anne Frank Stichting.

Anne Frank keek als onderduikster tijdens de Tweede Wereldoorlog vanuit het Achterhuis in Amsterdam uit op de kastanje en schreef erover in haar dagboek. Toen enkele jaren geleden bleek dat de boom is aangetast door een agressieve zwam, besloot de stichting nakomelingen te stekken uit kastanjes van de boom.

Het is overigens niet voor het eerst dat er Anne Frankboompjes worden geplant. Circa tien scholen in Nederland en zestig in andere Europese landen hebben er al een. Het Anne Frank Center USA in New York liet eerder dit jaar ook al weten tien stekjes te willen planten in de Verenigde Staten.

Omdat de kastanje ernstig ziek is, wilden het stadsdeel Amsterdam-Centrum en de Anne Frank Stichting hem in 2007 laten kappen. Na veel protest uit binnen- en buitenland en tussenkomst van de rechter mocht de boom blijven staan. Sindsdien zorgt de stichting Support Anne Frank Tree ervoor. Die heeft de kastanje laten ondersteunen door een stalen constructie.

Arnold Heertje, bestuurslid van Support Anne Frank Tree en emeritus hoogleraar economie, leverde vrijdag fikse kritiek op het planten van stekjes. Hij vindt het ongepast dat de Anne Frank Stichting de boom destijds wilde laten kappen, maar nu net zou doen alsof zij erg met de boom begaan is. ,,Ze willen de geschiedenis wat dat betreft wegpoetsen.”

Volgens Heertje heeft de organisatie zich de kastanjes bovendien op oneigenlijke wijze toegeëigend. De Anne Frank Stichting zegt ze echter al in 2005 te hebben geraapt, voordat Support Anne Frank Tree bestond.

Beheer
WP Admin