AlgemeenAchtergrond

Analisten mikken op flink herstel in kunstmestafzet

Diverse analisten hebben de afgelopen weken nadrukkelijk gewezen op het groeipotentieel bij kunstmestproducenten dit jaar.

Hun adviezen hebben begin dit jaar een groot effect op de koersontwikkeling van de beursgenoteerde concerns in deze sector. De Amerikaanse kunstmestproducent Mosaic presenteerde deze week kwartaalcijfers die achterbleven bij de voorspellingen van analisten. Desondanks waren enkele analisten er als de kippen bij om beleggers te wijzen op de groeimogelijkheden voor de bedrijven in deze sector, omdat de vraag naar kunstmest weer herstelt na de forse terugval in het afgelopen jaar.

Naast de Noorse kunstmestproducent Yara profiteert ook het Amerikaanse agriconcern Bunge van hogere verwachtingen in de kunstmestbranche. De laatste profiteert daarnaast van voorspellingen dat de prijzen van spijsoliën gaan stijgen.

De Amerikaanse vleesconcerns Smithfield Foods en Tyson Foods zijn het jaar met sterk stijgende beurskoersen begonnen. Een analist adviseerde beleggers in te stappen bij Tyson Foods, omdat het bedrijf er op dit moment in lijkt te slagen om zijn marges in de vleesverwerking te verbeteren.

In het algemeen zijn de Amerikaanse agri- en voedingsconcerns het jaar beter begonnen op de beursvloer dan de Europese sectorgenoten. Unilever en Nestlé zagen hun koersen zelfs dalen. Het Zwitserse Syngenta had vooral last van een afwaardering door zakenbank Credit Suisse. De bank adviseert beleggers om belangen in Syngenta van de hand te doen en daarvoor in de plaats aandelen van Yara of BASF te kopen.

Kwartaalcijfers van Monsanto vielen tegen en dat resulteerde in eerste instantie in een flinke daling van de koers. Dezelfde dag nog herstelde de vraag, waardoor het Amerikaanse concern deze week toch een flinke koerswinst noteert.

Een overzicht van de kunstmestprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin