AlgemeenAchtergrond

Amerikaanse vleesreuzen winnen terrein

Bedrijven kijken overwegend terug op een positieve beursweek. De AEX steeg naar een niveau van 375 punten, waar 30 november nog een dieptepunt van 325 punten werd opgetekend.

Markten reageren ook kalm op het laatste bericht van de Amerikaanse centrale bank. Haar voorzitter Ben Bernanke weigert te spreken van structureel herstel van de economie, met name omdat de werkloosheid opmerkelijk hoog blijft in de VS.

Voor agriconcerns spelen grondstofprijzen weer een cruciale rol. De suikerprijs is in Londen gestegen tot het hoogste niveau in dertig jaar. Südzucker wist hier vooralsnog niet erg van te profiteren, want Europa mag vanwege zijn protectionistische beleid slechts een beperkt volume afzetten op de nu lucratieve wereldmarkt. De graanprijs steeg ook.

Hoewel hoge graanprijzen zich vertalen in hoge voerprijzen, wisten de Amerikaanse vleesconcerns Tyson Foods en Smithfield Foods op weekbasis een behoorlijke beurswinst te boeken, van bijna 6 en 4 procent. Voor Smithfield Foods lijken kredietzorgen voorbij, terwijl Tyson Foods een mooie kwartaalwinst van 298 miljoen dollar (219 miljoen euro) noteerde.

Smithfield Foods kende vorig jaar een dieptepunt van 13,34 dollar per aandeel, maar ziet de toekomst zelfs met hoge grondstofprijzen positief in. Nu ligt de prijs ruim boven de 22 dollar. Een jaar eerder bleef de winst steken op 160 miljoen dollar. De vleesconcerns profiteren van fors gestegen prijzen voor varkensvlees en een herstellende exportmarkt.

Voor de Braziliaanse concurrent JBS liggen de kaarten anders. Een mislukt overnamebod op de vleesactiviteiten van Sara Lee, vermeende herstructureringsproblemen bij dochter Pilgrim’s Pride en met de hernieuwde aandacht voor de hoge schuld van het concern, daalde de koers 7,2 procent.

Investeerders hebben vertrouwen in Syngenta. De Zwitserse producent van gewasbeschermingsmiddelen en zaaigoed zag de winst scherp stijgen in 2010. Bovendien brengt Syngenta de twee divisies voor middelen en zaaigoed samen, wat jaarlijks volgens het concern vele honderden miljoenen euro’s aan besparingen kan opleveren. Het bedrijf wil ook meer dividend gaan uitkeren. Kunstmestproducent Yara zag de koers deze week dalen nadat het een winstwaarschuwing afgaf.

Beheer
WP Admin