AlgemeenAchtergrond

‘Amerikaanse soja-crushers delven onderspit’

De Amerikaanse sojaverwerkende industrie, de crushers, bevindt zich in zwaar weer. De groei van de consumptie neemt af en marges slinken. Wanneer de Amerikaanse overheid het beleid niet wijzigt en de VS de exportposities voor verwerkte soja en vlees niet weet te versterken, zal de industrie het afleggen tegen Chinese, Argentijnse en Canadese concurrentie. Dat schrijft de Rabobank in een rapport.

China is uitgegroeid tot de grootste importeur en verwerker van soja. China neemt nu 60 procent van de wereldwijde export van soja af. Het soja is voor een groot deel bedoeld voor de vleesindustrie.

De toenemende vraag naar soja kan niet worden bijgebeend door toenemende productie. De Chinese productie ligt al jaren vrij stabiel rond de 15 miljoen ton. De Chinese overheid ziet soja niet als een strategisch gewas. De Amerikaanse soja zal dus vermoedelijk nodig blijven om aan de vraag in China te kunnen voldoen.

China koopt in de praktijk de grondstof en verwerkt deze zelf. China is goed voor slechts 20 procent van de wereldwijde importen van soja-olie, en 0,4 procent van de wereldwijde import van sojameel.

China importeert vooral grondstof vanwege de belastingsystematiek. Het importtarief voor sojabonen ligt op 3 procent. Voor sojameel ligt het tarief op 5 procent terwijl voor soja-olie op 9 procent ligt. In feite worden zo Amerikaanse sojabonen onttrokken van Amerikaanse crushers. De crushers in de VS kennen een overcapaciteit van bijna 50 procent en doen er alles aan meer soja aan te trekken om fabrieken goed te benutten.

De mogelijkheden voor de VS om verwerkte soja uit te voeren, worden verder beperkt door Argentijnse concurrentie. Argentinië heft een hogere belasting op de export van sojabonen dan op de export van verwerkte soja. Het land is nu goed voor 50 procent van de wereldwijde handel in sojameel, tegen een aandeel van 20 procent 20 jaar geleden.

De crushers in de VS zien zich ook geconfronteerd met een concurrerend gewas: koolzaad. In Canada liggen marges op de verwerking van koolzaad momenteel volgens de Rabobank ruim vier keer zo hoog. Consumptie van koolzaadolie wordt als gezonder gezien dan soja-olie. Canadese koolzaadolie neemt op de voedingsmarkt van Noord-Amerika de positie van soja-olie over.

Ten slotte is de Amerikaanse biobrandstoffenproductie een bedreiging voor de Amerikaanse crushers. In de VS gaat federale steun vooral naar producenten van bio-ethanol. Een bijproduct van de bio-ethanol, de DDGS, vormt een formidabele concurrent voor sojaproducten in het veevoer.

De Rabobank concludeert dat de VS met beleid de export van verwerkte soja zou moeten stimuleren. Daarnaast kan de VS proberen het vleescomplex te versterken. Wanneer de VS in staat is meer vlees te exporteren naar Aziatische markten, zal de behoefte aan sojacrushing in de VS toenemen.

Beheer
WP Admin