Het ministerie begon na de val van het kabinet in juli 2023 met het schrijven van het LNV-witboek 2050, waarbij de nieuwe minister Wiersma benadrukt dat ze spreekt van doorontwikkeling van de landbouw, niet van transitie. – Foto: Canva en LNV-witboek, beeldbewerking AlgemeenNieuws

Ambtenarenvisie: meer natuur in landbouwplan 2050 en 30% krimp veestapel

Fors minder koeien en meer ruimte voor de natuur. Dat staat in een stuk van ambtenaren van het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) waarover de politiek het laatste woord heeft.

Een landbouwtransitie, een krimp van de veestapel met in ieder geval 30%, een forse groei van het (agrarisch) natuurareaal en een 60/40-verhouding van geconsumeerd plantaardig en dierlijk voedsel. Dat staat voor 2030 op de agenda in het dit voorjaar gepubliceerde witboek van het, toen nog, ministerie van LNV: 2050 begint nu! In dit witboek, dat haaks lijkt te staan op de plannen van het nieuwe kabinet, blikken de belangrijkste ambtenaren van het ministerie vooruit op de toekomst. Een toekomst waarin landbouw en natuur verweven zijn. Kanttekening daarbij, het tussen juli 2023 en april 2024 geschreven witboek maakt alleen opgaves inzichtelijk. Het is aan minister Femke Wiersma en staatssecretaris Jean Rummenie om daar wel of niet iets mee te doen.

In het witboek staat dat alle stuurmanskunst van het ministerie nodig is om met zo min mogelijk ongelukken de komende jaren de transitie in het landelijk gebied en van de landbouw en het hele voedselsysteem goed te begeleiden. In de visie staat dat voor een perspectiefrijke en volhoudbare landbouw in 2030 in ieder geval een krimp van de veestapel met 30% nodig is. Ook wordt een grondgebonden melkveehouderij verwacht. Als reden noemen de LNV-ambtenaren de duidelijke functie in de kringlooplandbouw door het verwerken van reststromen en het verwaarden van gras van minder geschikte grond. Om de verduurzaming financieel lonend te maken, schrijven de ambtenaren onder meer dat afwaardering van grond bij extensivering helpt.

700.000 hectare ANLb in 2050

Natuur en biodiversiteit spelen ook een prominente rol in het ambtenarenstuk dat uitgaat van blijvend herstel. Hiervoor wordt ingezet op minimaal 68.000 hectare extra natuur tot 2050, bovenop het nog te voltooien Natuurnetwerk Nederland. Het areaal agrarisch natuur- en landschapsbeheer (ANLb) moet van iets meer dan 100.000 hectare nu groeien naar 280.000 hectare in 2030 en zelfs 700.000 hectare in 2050. In het witboek staat daarnaast nog een uitbreiding van het bosareaal beschreven, met 37.000 hectare.

In de ambtenarenvisie wordt ook een groter aandeel geconsumeerd plantaardig voedsel genoemd. De verhouding plantaardig/dierlijk moet in 2030 60/40% zijn en na dat jaar kan een verdere verschuiving richting plantaardig nodig zijn. Ook pleiten de ambtenaren voor de invoering van true pricing. Waar nodig met extra inkomensbeleid om forse koopkrachteffecten te dempen. Ook wordt in het witboek gesproken over voortzetting van gebiedsprocessen en dat ‘bodem en water sturend’ bepalend zijn voor de ruimte die de landbouw krijgt.

Politieke keuzes kabinet leidend

Het schrijven van het LNV-witboek 2050 begint nu! is volgens een woordvoerder van het ministerie al na de val van het vorige kabinet (juli 2023) en dus voor de verkiezingen van 22 november in gang gezet. Het witboek zet de opgaves op een rij, maar de politieke keuzes van het nieuwe kabinet zijn leidend. De nieuwe LVVN-minister Wiersma liet in haar sollicitatiebrief in juni in ieder geval weten dat ze niet wil spreken van transitie, maar van doorontwikkeling van de landbouw.

Reacties

  1. Wie is er eigenlijk de baas in ons land . De ambtenaren hebben veel te vertellen en die veranderen niet door verkiezingen . En de figuren die gekozen waren hebben ons altijd wijs gemaakt mag niet van Brussel . En nu de verhoudingen verschoven zijn bij de verkiezingen zullen de ambtenaren gewoon hun weg blijven vervolgen en de nieuwe anders denkende met behulp van de verliezers die menen dat zij de goede zijn en de andere de slechte zijn . De zaak grondig tegen gaan werken . Het gaat allang niet meer over milieu en allang niet meer over wat beste is voor de burger . Het gaat gewoon om de macht die de verliezers niet uit handen willen geven . De armoede enz .zal volgens hun toenemen onder nieuwe regering . Maar als hun zo goed waren was de armoede niet gegroeid en andere problemen opgelost onder hun bewind . Nu zullen ze bewust met waarschijnlijk de hulp van de ambtenaren zorgen door tegen te werken dat deze problemen alleen maar groter worden . Omdat ze ze zelf ook niet konden oplossen is hun gezichtsverlies dan afgewend van hun . Iedereen die nadenkt weet zeker nu na alle incidenten en oorlog die er spelen . Dat je bij een groeiende bevolking in een klein land , De voedsel zekerheid steeds belangrijker wordt om in tijd van crisis niet alleen eten voor de rijke maar ook voor de gewone burger in voldoende maten te hebben . De burger wordt steeds meer de melkkoe van de staat . De verliezers laten zien dat de stem van de burger niet meer telt als het hun niet past .

  2. Succes Femke met de vegetarische anti landbouw ambtenaren, tijd voor verandering, Ik zal de volgende uitspraak van een hoge lnv ambtenaar nooit vergeten: ‘ als we ze niet weg kunnen dwingen, bedenken we zo veel regels dat ze het vroeg of laat wel opgeven”.

  3. Extra natuur. Extra asfalt. Extra beton/stenen/zonnepanelen. Extra rails. Ik mis maximale CO2 omzetting in O2/zuurstof. WAT is daarvoor nodig ??? Snelgroeiende planten die later optimaal omgezet kunnen in hoogwaardig voedsel, met zo weinig mogelijk verspilde energie, bij de consument op tafel.

  4. Er wordt vaak gesproken over ambtenaren als “vierde macht “, dit stuk laat duidelijk zien dat er op het ministerie nog ruimte is voor sanering !