AkkerbouwAchtergrond

‘Alles is laat door de kou’

De aardappelen zijn dit jaar laat, de cichorei staat mooi en de bieten zijn her en der afgevroren op de zanddalgrond van Wim Harders in Smilde (Dr.). De gerst loopt achter op andere jaren.

“Alles is laat door de kou”, vertelt Wim Harders. De gewassen staan ondertussen flink op achterstand, al is er geen sprake van gewasschade. Vorige week heeft Harders alle percelen zetmeelaardappelen opgerugd, nu staan de aardappelen op het punt van bovenkomen. Dat ging toch alweer sneller dan verwacht. “Maandag wilde ik nog met Roundup het onkruid afbranden, maar de eerste aardappelen braken al door”, vertelt Harders. Hij is nu van plan volgende week te spuiten met Titus gecombineerd met Challenge, Sencor of Linuron, afhankelijk van het onkruidbestand. Eerder spoot hij al een hele lage dosering met Sencor, gecombineerd met olie. Soms spuit hij ook met MCPA. “Maar dat kan niet in mijn grootste ras: Seresta is gevoelig voor dit middel.”

Cichorei staat mooi

Over de stand van de cichorei is Harders dik tevreden: er staan zo’n 170.000 planten per hectare. Per hectare zaaide hij 220.000 zaden. “De vuistregel is dat er voor een goed gewas meer dan 120.000 planten per hectare moeten staan. Maar hoe meer, hoe beter.” Om het onkruid te bespuiten, gebruikt hij een combinatie van Safari, Chloor-IPC en Legurame. Bij de maximaal toegestane dosering is met deze combinatie volgens het LDS-systeem 12 keer te spuiten. “Maar ik breng mijn dosering Safari en Chloor-IPC iets omlaag, zodat ik 13 keer kan spuiten voordat ik aan de maximumdosering van 60 gram Safari en 6 liter Chloor-IPC per hectare per jaar zit.” Nu moet het nog iets warmer worden. “De cichorei ligt wel een week achter op normaal.”

Bieten lokaal afgevroren

Over de bieten is Harders iets minder tevreden. “De stand is wat onregelmatig, soms staat er zomaar een meter niks.” Een verklaring hiervoor heeft hij niet. Bovendien zijn op humeuze gedeelten nog wat planten afgevroren. Ook bij collega’s in de buurt hoort hij hier wel meer van. Maar over het geheel staan er toch nog 70.000 planten per hectare. Daarover is hij goed te spreken.

Gerst op achterstand

De wintergerst had op sommige plaatsen last van opvriezen in maart. Verder was er hier en daar wat ganzenschade. Harders zaaide daarom een aantal plekken over. “Niet alleen voor de opbrengst, maar anders wordt het allemaal onkruid.”

Beheer
WP Admin