AlgemeenAchtergrond

Akkoord FloraHolland en VGB over aanbodinformatie

Handelskoepel VGB en bloemenveiling FloraHolland hebben overeenstemming bereikt over de verbetering van informatie over het aanbod.

De betrouwbaarheid van de informatie, die de partijen meten volgens een speciale index, moet dit jaar met 10 procent omhoog.

Aanbodinformatie is een heikel punt voor handelspartijen. Die hebben steeds meer met digitalisering te maken. Steeds minder producten komen door systemen als Kopen op afstand en beeldveilen voor de klok. De door telers geleverde informatie is volgens handelskoepel VGB ondermaats.

FloraHolland heeft toegezegd binnen drie jaar bij zijn aanvoerders een betrouwbaarheid van 95 procent te bewerkstelligen. Op termijn is de bedoeling dat het percentage wordt opgeschroefd tot 99,75 procent. Nu is de informatie volgens de VGB bij sommige producten 40 procent van de partijen incorrect.

Telers die door het leveren van foute informatie extra controles over zichzelf afroepen, gaan hier zelf voor betalen. Bovendien krijgen kwekers die goede informatie geven voorrang in de zeer belangrijke veilvolgorde. De VGB heeft daarbij inspraak.

“De correctiekosten voor de handel nemen door de maatregel af”, aldus VGB-directeur Robert Roodenburg. “We zijn blij dat ook in een periode waarin de veiling moet bezuinigen tijd en geld wordt vrijgemaakt om de kwaliteitsbewaking te garanderen.”

VGB en FloraHolland meten de betrouwbaarheid via een betrouwbaarheidsindex (B.I.). Ze kijken naar onder meer gewicht en kleur. Volgens Roodenburg is er nog overleg over de invulling ervan. “Bij bepaalde producten als tulpen en gerbera’s zijn deze wel doorgesproken, maar bij andere teelten nog niet”, aldus de directeur van handelskoepel.