AkkerbouwAchtergrond

Akkerbouwer met witlof lijdt schade

De late witlofpennenoogst kan in het zuidwesten van het land door de vorst deels niet worden gerooid. Voor zowel pennentelers als -trekkers leidt dit tot problemen. Barry van Hooijdonk uit het West-Brabantse Rijsbergen trekt witlof uit de pennen.

Wat betekent de schade in de witlofpennen voor u?
”Ik laat witlofwortelen telen door akkerbouwers en heb niet alles gekregen. De pennen staan bij verschillende telers onder contract. Van de 45 hectare is 8 hectare niet gerooid. Dat is een probleem.
Van een witlofteler die pennen over had, kon ik gelukkig wat pennen erbij kopen. Zo heb ik het gat opgevuld. Die collega had witlofpennen uit de Noordoostpolder. Daar zijn wel alle wortels gerooid. Ze zijn alleen wel wat fijner in vergelijking met voorgaande jaren.”

Hadden pennentelers de vorstschade kunnen voorkomen?
”In het Zuidwesten is meer regen gevallen dan in Flevoland. Het is er lang nat geweest, waardoor het langer duurde voor telers het land op konden. Bovendien is de rooicapaciteit in de Noordoostpolder groter. Doordat er meer rooimachines zijn, kan er op de beste momenten worden gerooid.”

Wie heeft de meeste schade; teler of trekker?
”Ik laat ze op contract telen en heb daardoor geen schade. Hoe spijtig ook, de akkerbouwer lijdt schade. Vaak teelt hij op één perceel witlofwortelen. In samenspraak met de afnemer worden rassen gekozen.
Dit heeft echter ook met grondsoort te maken. Vaak worden op zwaardere gronden late rassen geteeld en op lichtere gronden vroege.”

Wat betekent dit voor de prijsvorming?
”Waar niets is, kan geen witlof groeien. Er is geen overdaad aan witlofpennen, dat staat vast.
In de zomer of bij de omschakeling van oude oogst naar nieuwe wortelen kan er een gaatje vallen. In oktober volgend jaar zijn de wortelen dan te vroeg op. Hierdoor gaat de productie naar beneden, wat een opleving in de prijs kan geven.
Als je uitgaat van de normale vraag bij minder aanbod, we hebben een bepaalde productie per week, kun je een redelijke prijsvorming verwachten.”

Heeft dit gevolgen voor volgend seizoen?
”Nee, dat denk ik niet. Ik werk bijna altijd samen met dezelfde akkerbouwers en heb nog geen negatieve geluiden gehoord over het inzaaien voor het volgende seizoen.”

Beheer
WP Admin