AkkerbouwAchtergrond

Akkerbouwer blaast oude teelt nieuw leven in

Akkerbouwer André Edens testte dit jaar de teelt van zwarte mosterd, een voor Nederland onbekend gewas. Hij overweegt het volgend jaar opnieuw te telen. ”Ik vind het altijd leuk wat nieuws uit te proberen.”

André Edens houdt er van diverse teelten uit te proberen op zijn akkerbouwbedrijf in het Oost-Groningse Nieuw Beerta. Hij heeft al eens blauwmaanzaad, karwijzaad en vermeerderingskoolzaad verbouwd. Het blauwmaanzaad en het karwijzaad komen volgend jaar terug in zijn bouwplan.

Dit jaar verbouwde hij 1 hectare zwarte mosterd, een gewas dat al tientallen jaren niet meer in Nederland wordt geteeld. Zijn buurman bracht hem op het idee, vertelt de akkerbouwer. ”Die houdt bijen. Hij kent een mosterdfabrikant. Die importeerde mosterdzaad uit Canada, maar wilde een streekproduct maken. De fabrikant vroeg mij het zaad te telen. De imker heeft zijn bijen bij de bloeiende mosterd laten vliegen. Zo heeft iedereen hier voordeel van.”

Edens heeft een bedrijf van 336 hectare zware kleigrond. Dit jaar teelde hij wintertarwe, bieten en luzerne. Op een perceeltje van 1 hectare stond de zwarte mosterd. Edens: ”De teelt lijkt op die van gele mosterd of koolzaad.”

De mosterd is in het droge voorjaar gezaaid. Edens was toen even bezorgd of het wel goed kwam met de teelt. ”Maar de opkomst was goed. Bij mosterd is het zaaitijdstip niet zo belangrijk. Het is in Canada zelfs een noodgewas. Door het grillige klimaat mislukken daar wel eens teelten. Dan kunnen de akkerbouwers in het late voorjaar altijd nog zwarte mosterd zaaien.”

Uiteindelijk heeft hij 1.300 kilo zaad geoogst. Edens: ”De opbrengst kan variëren van 1.000 tot 2.000 kilo. Door de droogte in het begin van het groeiseizoen viel de opbrengst laag uit.”

Normaal kun je zwarte mosterd oogsten vóór de tarwe. Maar door de natte zomer had Edens weinig oogstbare dagen. ”Daardoor vielen de oogsten samen. Gelukkig gaf de regen ons de tijd de combine met stofzuigers helemaal schoon te maken vóór we de tarwe gingen oogsten. Dat luistert nauw. Anders krijg je vermenging met de tarwe of je verspreidt het mosterdzaad op het tarweperceel. Beide wil je voorkomen.”

De mosterdfabrikant betaalt wat minder dan voor het importzaad uit Canada. Het betekent een besparing voor de fabrikant. Edens weet nog niet zeker of hij komend seizoen weer zwarte mosterd teelt. ”Ik vind het altijd leuk om wat nieuws uit te proberen. Maar de onderhandelingen met de mosterdmaker over volgend seizoen zijn nog niet begonnen.”

Eigenaar Bram Stob van Abraham’s Mosterdmakerij ziet brood in de samenwerking met Edens. ”Onze Abraham’s Groninger Grove Mosterd heeft nu de erkenning Gegarandeerd Groningen. Streekproducten zijn gewild bij de consument. We verkopen de mosterd aan delicatessenzaken en horeca.”

Stob is tevreden over de kwaliteit van het mosterdzaad van Edens. ”De smaak is zelfs nog beter dan van Canadees zaad.”

Beheer
WP Admin