AlgemeenAchtergrond

Akkerbouwbedrijf in hart van Frankrijk

In het hart van Frankrijk staat een groot akkerbouwbedrijf van 450 hectare. De huiskavel is circa 100 hectare.

Vroeger was de grond in handen van drie boeren. Maar de huidige eigenaar heeft door actief aankopen van grond daar één groot bedrijf van weten te maken. ”Geen geringe prestatie”, constateert Rudy Doppen van Interfarms. ”De keerzijde is dat deze jonge boer nu geconfronteerd wordt met een enorm bedrijf dat hem een maat te groot is.” Daarom wordt de boerderij verkocht. Het akkerbouwbedrijf staat in de Limousin, in het overgangsgebied tussen de departementen Charente en Haute-Vienne en daarmee in het overgangsgebied tussen de regio’s Poitou-Charentes en Limousin. ”Het is een akkerbouwbedrijf met ruime kavels in een behoorlijk vlak en grootschalig coulissenlandschap. De totale grondoppervlakte is 450,8 hectare. Hiervan is 230 hectare eigendom en wordt 220,8 hectare gehuurd”, aldus Doppen. De grond ligt nagenoeg aaneengesloten. De huiskavel is volledig eigendom.

Doppen is enthousiast over de grond die goed vocht vasthoudt. ”De grond bestaat uit een soort klei-leem en heeft een mooie diepe bewerkbare laag van tussen de 70 en 90 centimeter.” Op plekken waar de teeltlaag minder diep is zitten ook stenen, maar over het algemeen zitten er relatief weinig stenen in de grond. ”Keienvelden” treffen we hier niet aan, zegt de emigratiebegeleider van Interfarms in Frankrijk.

Volgens bodemanalyses van het Laboratoire Départemental van de Haute-Vienne te Limoges is productieniveau niveau drie makkelijk haalbaar. Dat betekent dat er opbrengsten mogelijk zijn tot 7 ton graan per hectare, tot 8 ton korrelmais, tot 14 ton snijmais, 2,5 ton zonnebloempitten en 3,5 ton koolzaad. Dat wordt nu ook gehaald. Het lab acht niveau vier ook goed haalbaar, zegt Doppen. ”Dan praten we over tot 9 ton graan, 10 ton korrelmais, 18 ton snijmais, 3 ton zonnebloempitten en 4 ton koolzaad. Ons lijkt enige voorzichtigheid op zijn plaats omdat voor dit rendement het weer in de zomer wel mee moet zitten. Het departementale gemiddelde van 6,5 tot 7 ton graan is op dit bedrijf echter makkelijk en economisch verantwoord haalbaar.”

De grond is onderzocht op onder andere de zuurgraad en is op de meeste percelen al op niveau gebracht door lichte bekalking. Er zijn nog percelen die enige bekalking nodig hebben, maar er zijn er ook die dit in het geheel niet nodig hebben.

Het gebied heeft tussen de 1.800 en 2.000 zonuren per jaar en een gemiddelde zomertemperatuur tussen de 18 en 20 graden. De gemiddelde temperatuur in januari varieert tussen de 3 en 6 graden. De jaarlijkse neerslag is behoorlijk hoog en bedraagt ongeveer 1.200 millimeter. Dit zorgt ervoor dat erop dit bedrijf niet beregend hoeft te worden. Op de behoorlijk vlakke huiskavel is een groot deel van de grond gedraineerd. Op de lichte hellingen is het niet nodig de grond te draineren.
De bedrijfsgebouwen zijn niet nieuw, maar bieden voldoende ruimte voor het machinepark en tijdelijke opslag van de oogst tijdens het oogstseizoen. De huidige eigenaar slaat zijn oogst op bij een corporatie en verkoopt op het moment dat hij goed acht.

”Er is een uitgebreid machinepark van grondbewerkingsmachines tot en met oogstmachines. Er zijn onder andere drie zescylinder trekkers, een eigen Case vierwielaangedreven combine met mogelijkheid ook korrelmais te oogsten, een verreiker en een vrachtwagen met zes containers voor het graan.”

De woning is eenvoudig maar voldoende groot en degelijk gebouwd. ”Het huis is een natuurstenen woning in Charentaise stijl: een niet erg hoog dak met Romaanse pannen.” De huidige eigenaar krijgt ruim 100.000 euro aan EU-premies. De vraagprijs voor het bedrijf is 1.975.000 euro, inclusief een groot deel van de machines. ”Het is een groot en relatief goedkoop bedrijf dat enorme kansen biedt gezien de prijsstijging van granen en andere akkerbouwproducten, de grote afmetingen en de groeimogelijkheden.

De boerderij staat aan de voet van het heuvelgebied Monts de Blond, bekend om zijn hunebedden en menhirs, niet ver van steden als St. Junien en Bellac. Daar zijn alle denkbare voorzieningen. Limoges ligt op nog geen half uur rijden van het bedrijf en heeft een goede verbinding met Nederland via de snelweg A 20, de trein (deels TGV) en via het vliegveld Bellegarde.

,i>Meer informatie: Interfarms, Rudy Doppen of Gwenda van Veldhuizen, 0528 – 39 11 11, www.interfarms.com

Beheer
WP Admin