Akkerbouw

Foto & video 39 reacties

Vermeerderen met aardappelkiem zeer geslaagd

Door aardappelkiemen los van de knol op te kweken tot planten weet aardappelkweker Sjouke Brunia een nieuw ras snel te vermeerderen.

Foto

 • De oogst aan nieuw pootgoed uit maar 30 knollen uitgangsmateriaal. Om snel voldoende kilo’s te produceren voor een aanmelding voor de Franse rassenlijst haalde aardappelkweker Sjouke Brunia uit Kraggenburg (Fl.) een oude techniek van stal: het melken van aardappelknollen.

  De oogst aan nieuw pootgoed uit maar 30 knollen uitgangsmateriaal. Om snel voldoende kilo’s te produceren voor een aanmelding voor de Franse rassenlijst haalde aardappelkweker Sjouke Brunia uit Kraggenburg (Fl.) een oude techniek van stal: het melken van aardappelknollen.

  Foto: Sytze Bakker
 • Het door Brunia gekweekte ras heeft nog geen naam maar staat onder nummer BR-06-131 geregistreerd. Hiervan waren dit voorjaar maar 30 knollen beschikbaar voor vermeerdering.

  Het door Brunia gekweekte ras heeft nog geen naam maar staat onder nummer BR-06-131 geregistreerd. Hiervan waren dit voorjaar maar 30 knollen beschikbaar voor vermeerdering.

  Foto: Sytze Bakker
 • Brunia laat de aardappelen in het licht kiemen, zodra de kiempjes ongeveer 8 mm groot zijn breekt hij ze af.

  Brunia laat de aardappelen in het licht kiemen, zodra de kiempjes ongeveer 8 mm groot zijn breekt hij ze af.

  Foto: Sytze Bakker
 • De kiempjes zet hij in perspotjes met potgrond. Daar vormen ze al snel blaadjes en wortels.

  De kiempjes zet hij in perspotjes met potgrond. Daar vormen ze al snel blaadjes en wortels.

  Foto: Sytze Bakker
 • Zodra de kiem uitgegroeid is tot een plantje zet Brunia ze in een grotere kweekbak. Deze zet hij in een luisdichte gaaskas om uit te groeien. Van de 600 plantjes overleefden er uiteindelijk 500.

  Zodra de kiem uitgegroeid is tot een plantje zet Brunia ze in een grotere kweekbak. Deze zet hij in een luisdichte gaaskas om uit te groeien. Van de 600 plantjes overleefden er uiteindelijk 500.

  Foto: Sytze Bakker
 • Na de regen van vorige week werd de potgrond in enkele bakken zo nat dat de teler besloot de knollen te oogsten om te voorkomen dat ze zouden gaan rotten.

  Na de regen van vorige week werd de potgrond in enkele bakken zo nat dat de teler besloot de knollen te oogsten om te voorkomen dat ze zouden gaan rotten.

  Foto: Sytze Bakker
 • Tot zijn verbazing kwamen uit iedere kist met 24 plantjes wel bijna 100 nieuwe knollen. Bij elkaar produceerden deze planten ongeveer 2.200 nieuwe knollen. Dat zijn er ruim 73 per oorspronkelijk knol!

  Tot zijn verbazing kwamen uit iedere kist met 24 plantjes wel bijna 100 nieuwe knollen. Bij elkaar produceerden deze planten ongeveer 2.200 nieuwe knollen. Dat zijn er ruim 73 per oorspronkelijk knol!

  Foto: Sytze Bakker
 • De uitgemolken knollen brak Brunia doormidden en plantte hij ook nog uit. De helft daarvan kwam op. Dat leverde ook nog een opbrengst van 20 kilo pootgoed. Dit zijn de aardappelen in het netzakje en de linkerkiembak.

  De uitgemolken knollen brak Brunia doormidden en plantte hij ook nog uit. De helft daarvan kwam op. Dat leverde ook nog een opbrengst van 20 kilo pootgoed. Dit zijn de aardappelen in het netzakje en de linkerkiembak.

  Foto: Sytze Bakker
 • Kiembakjes met nieuwe rassen die door handelshuis Danespo aangemeld zijn voor de Canadese rassenlijst.

  Kiembakjes met nieuwe rassen die door handelshuis Danespo aangemeld zijn voor de Canadese rassenlijst.

  Foto: Sytze Bakker
 • In de schuur staat nog een pallet met daarop dekseltjes waarin Brunia aardappelbloempjes van de vaderlijnen verzamelt. Met het stuifmeel hieruit bevrucht hij de moederlijnen.

  In de schuur staat nog een pallet met daarop dekseltjes waarin Brunia aardappelbloempjes van de vaderlijnen verzamelt. Met het stuifmeel hieruit bevrucht hij de moederlijnen.

  Foto: Sytze Bakker
 • Met een genummerd netzakje houdt Brunia de bessen van een aardappelplant met daarin het zaad van nieuwe kruislingen bij elkaar. Iedere bes bevat 50 tot 100 zaadjes. Ieder zaadje is een potentieel nieuw ras.

  Met een genummerd netzakje houdt Brunia de bessen van een aardappelplant met daarin het zaad van nieuwe kruislingen bij elkaar. Iedere bes bevat 50 tot 100 zaadjes. Ieder zaadje is een potentieel nieuw ras.

  Foto: Sytze Bakker
 • Het uitgangsmateriaal voor volgend jaar van de nieuwe nummers is al gerooid. Een deel van de nieuwe rassen laat Brunia doorgroeien om specifieke eigenschappen te kunnen beoordelen. Deze denkt hij in augustus te rooien.

  Het uitgangsmateriaal voor volgend jaar van de nieuwe nummers is al gerooid. Een deel van de nieuwe rassen laat Brunia doorgroeien om specifieke eigenschappen te kunnen beoordelen. Deze denkt hij in augustus te rooien.

  Foto: Sytze Bakker

Laatste reacties

 • jaapjo

  Interessant artikel,hoeveel hectare gebruikt hij om te kweken?

 • Videofarmer

  65 are in hart en nieren..

 • Mels

  Het aardappelvirus in al zijn gedaanten,dit kan alleen iemand die werkelijk helemaal maf is van dit belangrijke werk en als je dan na al die jaren geluk hebt dat je en nieuw ras mag aanmelden dat ook nog eens uitgroeit tot een ras van enige omvang dan worden twee dingen ver/ge-vuld,je dromen en je knip....

 • trijnie

  Leuk, ga ik volgend jaar ook proberen.

 • Bildtboer

  Ja Trijnie altijd doen, kan je daar je energie aan kwijt!!!!!

 • trijnie

  Ja, want daar heb ik gelukkig heel veel van in voorraad. Heerlijk toch?

 • marten87

  Dit ras moet wel super goede eigenschappen hebben, want de vorm is om te huilen..
  Wel een mooie methode om te vermenigvuldigen, en gemakkelijk zelf te doen.
  Door middel van hydrophonics kan ik ook wel van een paar knollen veel miniknollen maken, maar dit is gemakkelijke zelf uit te voeren.

 • Jan Zonderland

  Nieuwe rassen voor de Canadese rassenlijst ? Dat zou mooi zijn als er hier eens wat aardappelen op de markt komen die fatsoenlijk te eten zijn. (Naast de Yukon Gold en de Adora)

 • Mels

  Ja,Jan is dat zo? Moeten ze ook nog netjes en onbeschadigd in de winkel zeker? Hoorde van Ed al prachtige verhalen over de rommel die de verpakkers de Canadese consument bij tijd en wijle durven aan te bieden. Gek dan toch dat er te weinig aardappels verkocht worden en men de zekere frites meeneemt???
  Als ze het nou es de dutch way op sommige punten in het teelt en oogst en verpak traject toepasten kon er wel es meer moois overblijven.....

 • henk fledderus

  Mels jij en jan hebben een zeer goed punt waar ik in Australie ook tegen aan liep.
  wat ze hier verkopen noem je in Nederland fabriekers.
  het zal echter niet makkelijk zijn om de cultuur in een land te veranderen.
  maat voering en manier van verkoop is moeilijk te veranderen.
  hier worden de aardappels gewassen aangeboden, transport en wassen kost de groeier grof weg 0.5 tot 1 cent per kilo. de reden is dat men geen zand wil vervoeren en de consument geen zand kopen.
  wortels worden gewoon met ' haar' er op verkocht, snap ik het??

 • ed12345

  Mels was het maar bij tijd en wijle het is gewoon moeilijk om een goeie zak aardappels te vinden bij de super net wat Jan zegt Yukon Gold is een van de betre rassen maar ook daar vaak mechanische beschadiging en veel blauw de Dutch or Belgium way zou hier wel lukken al zal het wel een lange strijd zijn de super wil niet meer betalen en de klant moet het ontdekken en dan bij herhaling aangeboden krijgen later kan misschien de prijs een beetje omhoog

 • ed12345

  Mels nog iets als je in de veredeling en natuurlijk onderzoek zit ben je daar bezeten van anders hou je het niet vol het is vaak duizend of meer keren mis voor een keer raak

 • Mels

  Betekent dus dat als je waar ook in Canada aardappels teelt met een combinatie van the Canadian en the Dutch way je altijd in het voordeel bent naar de verkoper.
  Is dat ff een mooie uitgangspositie??? De waarheid ligt wel in het midden....

 • abtje

  Ho, Mels, even ankeren. Ons mep je altijd om de oren met kostprijs verhogen zonder meeropbrengst is stom en nu ga je dezelfde kant op denken?

 • Mels

  Ho ho ik heb nergens geschreven dat de Dutch way kostprijsverhogend is. Dat kan zo zijn maar hoeft niet. Ik denk,heb er Canadezen over gesproken,dat dat niet het geval is en zo het wel zo is gaat de kost voor de baat uit in dit geval. De kwaliteitsverbetering levert betere afzet of meer afzet op en waarschijnlijk een betere prijs. Afzetgarantie betekent continuiteit. Zeker op de Canadese markt waar je zelf je afzet moet regelen,op Manitoba na dan met zijn malle peak of the market verplichting.

 • Mels

  Ik zou Jan Z willen vragen om dit te ont of bekrachten???want als ik het mis heb moet ik toch anders gaan denken over de Canadian way....

 • abtje

  Ja Mels, ook koeienboeren kunnen aardappelboeren scherp houden.:-)
  Want als dit zo'n gemiste kans is op betere prijzen enzovoort, dan zou er toch wel een Canadees of anders een importboer zo handelen? En dan is het hek van de dam en horen ze het allemaal te doen.
  Maar laat Jan Z zijn ervaringen en deskundigheid er maar op los. Als hij het zegt is het zo.

 • Mels

  Jan zit daar en weet ongeveer hoe het werkt,de import boeren doen het oah ook beter,ze nemen een andere insteek mee,de Canadese boer boert naar Canadese maatstaven en niet zoals hier,het komt op hetzelfde neer maar net even anders wat niet wil zeggen dat ie het verkeerd doet maar anders en de kwaliteit die daar bij hoort wordt geaccepteerd omdat het niet anders is. Ik heb met een handelaar gesproken die een zelfde verhaal vertelde dus ik verkondig geen onzin,helaas.

 • Jan Zonderland

  Mels, waar het mij in mijn eerste reactie om ging is dat hier maar weinig aardappels te krijgen zijn die wij als eigenwijze Nederlanders lekker vinden. De meeste rassen die hier geteeld worden zijn witvlezig en smakeloos maar de gemiddelde Canadees eet alleen maar friet of aardappelpuree (mashed potatoes), het laatste vaak uit blik. Beetje poeder, water erbij en hoppa, klaar. Er worden hier en daar op kleine schaal wel Nederlandse rassen geteeld maar die zullen niet snel in elke supermarkt liggen. Wij doen nog steeds wat huisverkoop, en dan alleen Yukon Gold, maar ik koop ze tegenwoordig gewoon in ipv zelf verbouwen. Koop ze bij een goeie teler die mij een goeie kwaliteit levert. Heb net deze week de eerste nieuwe Yukons gehaald en die zijn weer erg lekker. Maar zelf hebben wij ook wel eens wat Inovator geteeld en dat is ook een heerlijke pieper, vooral als je er zelf friet van snijdt. En zoals al eerder gezegd, Adora wordt hier ook wel geteeld, HZPC ras. Maar als ik in Nederland ben geniet ik altijd van de lekkere Bildtstar.

 • Mels

  Jan Z,zou je mijn verhaal in de andere reacties nog aan kunnen vullen? Graag lees ik of ik het bij het goede eind heb of dat ik juist naast de waarheid zit.

 • abtje

  @Mels wat ik begrijp uit het verhaal van Jan Z is dat de Canadezen geen aardappels consumeren zoals wij het doen. Dus al jouw goede en eventuele kostprijsverhogende dingen die je wilde, stranden dan bij een gebrek aan afzet. Je zal dan eerst vraag moeten creeren onder de Canadezen.
  Oftewel, schitterend idee gestrand in de onwillige praktijk.
  Maar Jan Z is nog steeds de expert, dus je hebt nog steeds een kansje.:-)

 • Mels

  Ik zeg niet dat ie expert is alleen wel ervaringsdeskundige. Ik weet al lang hoe een in noord amerika aardappels gegeten worden,hierin ben ik dan weer ervaringsdeskundige;-) Het gaat juist om die die wel op tafel komen en nog te herkennen zijn als aardappel. Als je die kwaliteit omhoog krijgt ben je spekkoper.
  De frites en chipsindustrie werkt met zo ongeveer dezelfde normen als hier daar is dus de winst te behalen door te kijken of je daar met de Dutch way makkelijker aan kan voldoen.Dat dat dan wat meer kost is niet erg zolang het ook maar meer oplevert.

 • abtje

  Rest weer de vraag waarom die Canadezen of een importboer dat dan niet doen/ gedaan hebben ala #17.
  Je begeeft je dan op een nichemarkt met alle risico's van dien.
  Dan zou ik daar niet all inn op gaan , maar beetje bij beetje. Dan heb je de frites en chips aardappel in ieder geval als basisinkomen en een paar ha met je veredelde hobby (als ik het even zo mag noemen).
  Gaat dat dan lopen, dan kan je altijd nog van je hobby je beroep maken.:-)

 • Mels

  Uiteindelijk zal je het inderdaad zo moeten doen en het blijkt dat veel importboeren en Canadezen het ook zo doen.

 • Jan Zonderland

  Mels, ik kan niet zeggen of the Dutch way altijd beter is dan The Canadian way als het gaat om de aardappelteelt t/m het moment dat ze in de supermarkt liggen. Heel veel gewoontes dan wel werkmethodes die we in Nederland gewend zijn, werken hier ook prima maar om nu te zeggen dat het per definitie beter is ????? Wel vind ik het nog altijd vreemd dat aardappels hier alleen op zandgrond worden geteeld. Waarom ? Ik weet het niet zeker maar het zal deels te maken hebben met de kwaliteit van de rooimachines, die waarschijnlijk op zwaardere grond moeilijk uit de voeten kunnen. Ook rijenfrezen komen hier amper voor dus een voldoende verkruimelde rugopbouw is ook al moeilijk als de grond wat zwaarder is. De structuur van de grond speelt ook een grote rol en de wat zwaardere gronden hier worden 's zomers zomaar bikkelhard, daar wil je geen aardappels in hebben. E.e.a. verklaard ook deels de vaak mindere kwaliteit hier, we weten allemaal wel dat zandaardappels kwalitatief toch minder zijn dan piepers van de klei. Maar op zandgrond is het vaak moeilijk om grond op de mat te houden, vandaar vaak veel mech. beschadiging.

 • ed12345

  Jan PEI is geen zand maar lichte rode zavel achtige klei Met de klei is het zoals je zegt die wordt droog en bikkel hard is al geprobeerd hier was geen succes maar op zavel gaat het goed Onder Trois Rivieres is zavel en daar worden veel piepers geteeld In Manitoba zat een hollander die z'n aardappelland met de Roterra klaar maakte dus dat is ook geen zand maar helemaal met je eens verreweg het meeste wordt op zand geteeld En het zal wel het oude verhaal zijn ,als er geen meer prijs op meer werk en kwaliteit wordt betaalt zegt de portmonnai al heel vlug stoppen met die extra's

 • Jan Zonderland

  Ed, is die rooie grond op PEI niet van oorsprong vulkanisch ? Tis wel mooie grond daar. En een mooi eiland. En ja, wat versta je onder zavel, sandy loam kan ook zeer varieren van erg licht tot behoorlijk zwaar. Maar waar zou dat nou aan liggen dat de grond hier zo gauw zo hard wordt in de zomer ? En dat terwijl de structuur in het voorjaar na een lekkere winter vaak zo mooi is, soms te mooi.
  Zag net op het nieuws hier dat het in Belgie nogal noodweer is geweest, heb jij daar nog wat van gemerkt ?

 • agropak

  Jan de rode kleur van de grond op PEI ontstaat door het hoge ijzer gehalte in de grond. Teeltlaag is er zeer dun, 15 cm ploegen en je staat op de rotsen.
  Ook zijn (waren) zijn er veel problemen met erosie, en vissterfte door runoff naar de riviertjes

 • erpelteler

  Heren, heren, ho, halt! In Alberta en Manitoba (geen ervaring met oost canada) wordt wel degelijk aardappelteelt bedreven op lichte to matige klei. (10-40%) Dat gebeurt dan wel zonder uitzondering door ondernemers met een nederlandse achtergrond en veel van die ondernemers hebben ge-investeerd in nederlandse of (zoals in ons geval) Duitse rooi techniek. Gaat prima. Met onze beregening kunnen we bijna altijd de juiste schade vrije rooi omstandigheden creeeren. Houd het wel op natuurlijk met pak stations die wijgeren aardappelen te verpakken die LEKKER zijn en alleen aardappelen willen verpakken die er MOOI uitzien. Het oog wil ook wat maar de smaak is veel belangrijker mijns inziens. Verder is de concurrentie vanuit Idaho hier in het westen heel groot en heeft het 'buy local' marketing plan ook maar beperkte kracht als de import aardappelen onder kostprijs in de winkel liggen. Dat wilde ik even toevoegen.

 • ed12345

  Erepelteler dat zei toch ook dat er in Manitoba met de roterra werd klaargelegd dus zeker geen zand Hier in de winkel kun je eigenlijk nooit een zak 5kg aardappels kopen waarvan je er niet een paar weg moet gooien ,met fruit bekijk ik ze ook een voor een ,moeten ze er maar voorzichtiger mee omgaan in de winkel,Jan zavel ,zandhoudende klei wat sandy laom volgens mij ook bijna is Wat het noodweer betreft vorige week was in Bertrix vlakbij Libramont
  hagel gevallen die op de wegen gewoon aan de kant geschoven hebben met de shovel een boer vertelde van 18ha mais warvan alleen nog stompjes over Er is wel een windvlaag over een groot gedeelte van het land geweest die veel bomen heeft ontworteld en hier en daar wateroverlast heeft gegeven Het was toch wel special om een omgewaaide boom in tarweveld te zien die nog keurig overeind was gebleven als ik weer zoiets zie maak er foto's van .Meenemen naar de Secan (seed Canada)jaarvergadering te nemen ,ik zeur er al jaren op
  korter stro rassen met korter stro nou eindelijk schijnt er beweging in te komen in die richting

 • marten87

  @ erpeltelers, Nederlanders en japanners ;)
  Toch kan je met een lockwood/spudnik toch ook wel beschadigingsvrij rooien? Alleen niet meer zodra er 3 mm regen valt..

 • Jan Zonderland

  @ Erpelteler, so now the monkey comes out of the sleeve (LOL), er is dus een Dutch way en een Canadian way, gezien jou opmerking over de machines die veelal door Nederlanders worden gebruikt waardoor er ook op niet-zand grond goede resultaten gehaald kunnen worden. Is dat nu weer een 'bewijs' dat de Noord Amerikaanse technologie in de landbouw ver achter loopt bij de Europese of is er simpelweg geen behoefte aan 'beter/anders' ? (Eigenlijk wel een beetje een open deur maar toch.

 • ed12345

  Jan ook hier worden al veel Grimme's aan canadezen verkocht i.p.v.Lockwood ook de pootmachines zijn steeds vaker van europese origine De amerikanen zijn goed in alles wat met mais soya en katoen te maken heeft

 • erpelteler

  marten87: de japanners zitten niet op klei. Zwaar zand op z'n hoogst haha

 • Jan Zonderland

  @ Ed, de Amerikanen DENKEN dat ze goed zijn in ALLES wat met mais soya en katoen te maken heeft.

 • Mels

  Kunnen de importboeren dat dan ook al beter. De liggen daar gouden bergen;-)

 • abtje

  Daar ga je weer Mels:-) Denk dat die machines ook weer een heel stukje technischer zijn en als de dealer weer niet op de hoek woont heb je pech.
  Als je wilt rooien en dat kreng doet het niet en je moet een week wachten op de diagnose of onderdelen, dan pak je wel een machine die wel werkt, alleen omdat die 'simpeler'is doet ie het niet zoals jij wilt.

 • Mels

  Je wilt niet weten hoe simpel ik ze nu rooi,dus het moet wel heel simpel zijn om dat daar te kunnen overtreffen,zoek trouwens even op bv: potato harvest op you tube dan vind je genoeg niet simpele machines........

 • Jan Zonderland

  Vertel eens Mels, hoe simpel jij de oogst doet. Ben ik wel benieuwd naar omdat ik zelf ook zo.n simpele ziel ben. Wij rijden bijv nog met een Amac D1 voor het uienladen, kan het simpeler ???? Maar we passen dingen wel graag wat aan. Zo hebben we de schudders op die Amac electrisch verstelbaar gemaakt, de afvoerband traploos regelbaar hydraulisch aangedreven en een grote blazer het achter het 2e matje om de vellen eruit te blazen

Laad alle reacties (35)

Of registreer je om te kunnen reageren.