AlgemeenAchtergrond

AI in Brandenburg

Extra R&O transportauto’s verplicht.

26 december H5N1 in Blumenthal

Op een pluimveebedrijf in het noorden van de Duitse deelstaat Brandenburg is bij vijftien kippen de ook voor mensen gevaarlijke vogelpestvariant H5N1 geconstateerd. Dat hebben de Duitse autoriteiten 26 december 2007 laten weten. De vogelgriep is geconstateerd op een klein bedrijf in de stad Blumenthal. Rond de boerderij is een veiligheidszone ingesteld. De dieren op het bedrijf zijn geruimd.

21 december H5N1 in Bensdorf

De Duitse autoriteiten hebben vrijdag 21 december 2007 een uitbraak bevestigd van het hoogpathogene vogelgriepvirus H5N1 op een kleine houderij in Bensdorf in de deelstaat Brandenburg. Het Friedrich-Loeffler-Institut vond het gevaarlijke virus in bloedmonsters van de kippen. De 30 dieren waren al wegens de verdenking gedood. Nu H5N1 is bevestigd, hebben de autoriteiten aanvullende maatregelen genomen in de vorm van vervoersverboden en dergelijke.

15 december H5N1 in Altglobsow

Zaterdag 15 december 2007 is bij een hobbypluimveebedrijf in Altglobsow, ten noorden van Berlijn, vogelgriep van het hoogpathogene AI-type H5N1 vastgesteld. Dit betekent dat transportauto’s waarmee in Duitsland levend pluimvee of broedeieren zijn vervoerd onmiddellijk na terugkomst in Nederland een extra reiniging en ontsmetting moeten ondergaan. De VWA maakt altijd een risicoanalyse. Voor zover nu bekend is, zijn er de afgelopen zes weken geen risicotransporten geweest tussen het getroffen gebied in Duitsland en Nederland. De autoriteiten in de deelstaat Brandenburg hebben alle noodzakelijke maatregelen genomen; de 11 kippen op de besmette locatie zijn geruimd, er is een beschermingsgebied van 3 km en een toezichtgebied van 10 km ingesteld. Daarnaast zijn beperkingen gesteld aan de handel in pluimvee(producten) uit de getroffen lidstaat en moeten andere lidstaten maatregelen rond biosecurity nemen.

Beheer
WP Admin