AlgemeenAchtergrond

AH: boontjes uit kas niet beter dan uit Kenia

Albert Heijn blijft vasthouden aan het importeren van groente en fruit uit andere werelddelen.

Vooral buiten het Europese groeiseizoen is het voordeel van jaarrond telen voor de marktleider niet aangetoond. Volgens AH-directeur Dick Boer blijkt uit ondermeer onderzoek van de universiteit van Manchester dat de teelt in kassen in de winter niet duurzamer is dan het invliegen van boontjes uit Kenia.

Albert Heijn zal ook geen vooruitstrevende rol spelen op gebied van labeling van CO2-uitstoot voor productie en transport van producten. Volgens Boer zijn de standaarden daarvoor nog niet eenduidig en betrouwbaar genoeg. “Er moet eerst meer duidelijkheid over komen en industriebreed ontwikkeld worden.”

De winkelketen laat alle verse fruitsalades snijden en verpakken door Blue Skies in Ghana. Dat is onderdeel van het duurzaamheidsbeleid van de keten. AH betaalt werkers in de snijderij 8 dollar per uur, terwijl het standaard dagloon daar 1 euro per dag is. Het dagelijks invliegen van de salades is niet persé milieuonvriendelijk, stelt Boer. “Je ziet een vliegtuig en denkt dan aan uitstoot, maar het KLM-vliegtuig vliegt al dagelijks op Ghana.”

Beheer
WP Admin