AkkerbouwAchtergrond

Agrifirm verhoogt voorschotprijs tarwe naar record

Apeldoorn – Agrifirm verhoogt de voorschotprijs voor tarwe naar 220 euro per ton. De voorschotprijs is zelfs hoger dan de hoogste eindprijs die Agrifirm ooit voor tarwe heeft betaald aan de telers.

Aan het begin van de oogstperiode stelde de coöperatie de voorschotprijs vast op 175 euro voor alle granen. Die van tarwe stijgt 45 euro. De nieuwe voorschotprijs voor de andere granen gaat naar 200 euro.

Aart den Bakker, manager Afzet bij Agrifirm, baseert de verhoging op het prijsverloop tot nu toe dit seizoen. “De graanmarkt ontwikkelde  zich afgelopen zomer positief. De wereldgraanbalans is krap vanwege de aanhoudende droogte in de VS, Rusland en het Zwarte Zee gebied. Daardoor zijn de opbrengsten fors lager in de belangrijke productiegebieden in de wereld.”

Volgens Den Bakker lagen de telersprijzen van tarwe tot aan de oogst grotendeels onder de 200 euro per ton. “In juli zijn de noteringen verder gestegen en in augustus opgelopen tot ongeveer 240 euro per ton. We verhogen de voorschotprijzen omdat we dat voordeel snel en rechtstreeks naar de telers willen laten gaan.”

Agrifirm sluit eind september de korte graanpool af. Den Bakker: “We moeten de eindprijs nog bepalen. Maar de tarweprijs van deze pool komt zeker boven de voorschotprijs uit van de basispool. Ook de korte pool levert een recordprijs op voor de telers.”

In 2010 betaalde Agrifirm als eindprijs in de basispool €215,80 per ton tarwe. Dat is tot nu toe de hoogste eindprijs ooit betaald door de coöperatie voor tarwe.

Beheer
WP Admin