AlgemeenNieuws

Agrifirm sluit voerfabrieken

Apeldoorn – Agrifirm wil de twee voerfabrieken in Utrecht en Maasbracht in de tweede helft van 2012 sluiten.

Bij andere fabrieken worden productielijnen flexibeler ingericht zodat het kernvoerconcept voor vleespluimvee ook in Wanssum wordt geproduceerd, en Air Line varkensvoer ook in Zwolle.

Agrifirm zegt met deze stap de positie in de markt te versterken. Het is volgens de coöperatie een logisch gevolg van de fusie die bedoeld was om kosten te reduceren zodat een scherpe prijs voor de klanten kan worden gerealiseerd. Eerder heeft algemeen directeur Kees Sijssens reeds aangekondigd dat tenminste één voerfabriek gesloten zou worden.

Directeur Wim Maaskant van Agrifirm Feed: “Door flexibele productielijnen bespaart de coöperatie transportkosten. Daar komt bij dat Agrifirm een ambitieuze onderneming is die qua marktaandeel wil groeien.” Momenteel heeft het bedrijf een marktaandeel tussen de 25 en 30 procent.

Maaskant benadrukt dat Agrifirm geen fabrieken sluit omdat het verwacht een lager volume te verkopen. “De vraag naar enkelvoudige voeders en vochtige producten neemt toe ten koste van het mengvoer. Daardoor denken wij dat het totale afgezette volume op de Nederlandse markt op termijn wel zal dalen, maar niet ons eigen volume.”

Agrifirm is ook voornemens het Centraal Kunstmestbedrijf in Utrecht medio 2013 te sluiten. Agrifirm zegt te opereren in een sterk krimpende markt voor korrelmeststoffen. Op termijn wordt de productie van meststoffenbewerking in het Brabantse Langeweg opgevoerd. In het noorden van Nederland nemen externe bedrijven een deel van de productie over.

De coöperatie probeert naar eigen zeggen gedwongen ontslagen te vermijden en zoveel mogelijk mensen te willen herplaatsen.

Beheer
WP Admin