AlgemeenNieuws

Agrarische handel getroffen door shutdown VS

Washington – De gedeeltelijke shutdown van de Amerikaanse overheid leidt ertoe dat de zuivelhandel in de VS met beperkte gegevens zaken moet doen en de graanhandel een cruciaal rapport met oogstramingen voor graan en soja moet missen.

Ook is de overheidsdienst EPA goeddeels gesloten, zodat toelatingsprocessen voor nieuwe gewassen en bestrijdingsmiddelen zijn stilgezet. Volgens commercieel directeur Gert-Jan Willemse van zuivelhandel Hoogwegt International loopt de export naar en vanuit de VS vooralsnog gewoon door.

“Exportcertificaten zijn geen probleem, maar omdat het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) geen cijfers meer afgeeft zijn noteringen voor mageremelkpoeder, wei en lactose op zwart gezet. Voor kaas en boter wordt nog wel genoteerd. De handel doet nu noodgedwongen met één oog geopend zaken.”

De USDA heeft ook de publicatie van het Wasde-rapport uitgesteld vanwege de shutdown. De ambtenaren die het rapport opstellen zijn naar huis gestuurd op onbetaald verlof. Het Wasde-rapport verschijnt maandelijks en geeft een beeld van de wereldwijde markten van graan en sojabonen. Het rapport heeft veel invloed op de graan- en sojaprijzen omdat de VS een zeer grote exporteur is op deze markten.

Marktanalisten zijn onzeker over de beschikbaarheid van mais en sojabonen in de wereld. Ze hadden gehoopt dat het USDA vrijdag meer duidelijkheid zou geven over de Amerikaanse productie en voorraden van mais en sojabonen. De USDA geeft geen nieuwe datum wanneer het Wasde-rapport alsnog verschijnt. De grote handelaren in akkerbouwgewassen hebben de kennis zelf in huis, maar kleinere spelers in inkopers vaak niet.

Ook veehandelaren zitten met een dergelijk probleem. Ze doen vaak zaken op basis van slachtgegeven en groothandelsprijzen voor varkensvlees en rundvlees die de USDA traditioneel verzamelt. De laatste prijs van termijncontracten in Chicago worden vastgesteld op basis van deze gegevens. Bedrijven als Cargill en Tyson Foods kijken nu naar alternatieve manieren om de uitbetaalprijs voor boeren te bepalen.

De EPA heeft 94 procent van haar meer dan 16.000 werknemers naar huis gestuurd. Tenslotte zijn promotieactiviteiten ten behoeve van de Amerikaanse landbouw stopgezet.

Beheer
WP Admin