AlgemeenAchtergrond

Agrarische grondmarkt prijshoudend

De agrarische grondmarkt is prijshoudend. Dat zegt Arjan van der Waaij, voorzitter van de vakgroep agrarisch en landelijk vastgoed van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

”Door de drukke voorjaarswerkzaamheden op het land is het op de grondmarkt iets rustiger, maar dat is gebruikelijk in deze tijd van het jaar. In de aanloop naar het voorjaar was het iets drukker, maar sprake van een grote piek was er niet”, aldus Van der Waaij. De handel in agrarische grond gaat gestaag door.

De grondmarkt geeft in het hele land een vergelijkbaar beeld. ”Je merkt dat bedrijven willen blijven ontwikkelen. Met name melkveehouders hebben belangstelling om grond te kopen”, zegt de makelaar uit Eemnes. Met name de courante gronden van een redelijke omvang met een gunstige ligging en bereikbaarheid zijn in trek.

”Gronden met omvang van minder dan 2 hectare zijn moeilijk verkoopbaar. Alleen als ze aansluitend liggen aan gronden van een potentiële koper gaat de verkoop makkelijker”, zegt Van der Waaij. Kopers hebben meer belangstelling voor percelen van minimaal 5 of 6 hectare oppervlakte.

Agrariërs zijn op dit moment de enige spelers op de vastgoedmarkt. ”De aankopen van gronden voor bijvoorbeeld natuuraanleg door de overheid liggen stil. De overheden overwegen nu wat te doen met de gronden die ze alvast aangekocht hadden voor de aanleg van natuur. Mogelijk worden deze gronden weer voor de verkoop aangeboden, maar het daadwerkelijke aanbod hiervan komt nog niet echt op gang”, aldus Van der Waaij.

Op de markt voor complete bedrijven sluit het aanbod niet goed aan bij de vraag. ”Er is belangstelling voor bedrijven met een oppervlakte van 40 tot 60 hectare met moderne bedrijfsgebouwen. Het aanbod hiervan is beperkt. Vaak zijn de gebouwen gedateerd, maar nog niet afgeschreven”, aldus de makelaar. Wanneer het bouwblok van voldoende omvang is voor de bouw van een nieuwe stal worden de bedrijven makkelijker verkocht. De verkoop van varkens- en pluimveebedrijven loopt nog steeds zeer moeizaam.

Van der Waaij is de opvolger van Harry Boertjes, wiens voorzitterstermijn was verstreken.

Een overzicht van de prijzen voor vleesvarkens vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin