VarkensAchtergrond

Afscheid van de Piétrain?

De Piétrain-kruising is ongeschikt voor Oost-Europa. Zelfs in Duitsland is er twijfel.

De laatste tijd lees ik dat de Deense varkenshouderij massaal terrein wint op de Duitse biggenmarkt. Hoe kan dat? Die Denen maken vooral Duroc-biggen. Willen die Duitse mesters dan tegenwoordig Duroc-biggen? Het lijkt er wel op, want de Denen verkopen jaarlijks meer dan 3 miljoen biggen in Duitsland. Een grote Nederlandse varkensondernemer in Duitsland vertelde me dat hij z’n Duitse bedrijf overschakelt op Duroc-kruisingen. Reden: de Deense Duroc haalt méér bedrijfsrendement dan de Piétrain. Een omslag in Duitsland?

Hooguit 1 cent extra

Zelf hebben we in Hongarije ruim 5.000 Piétrain-biggen afgemest. Ze waren qua prijsstelling interessant. We gaven de Piétrains hetzelfde voer dat we normaal aan de Deense Duroc geven. Ik hoor de deskundigen al piepen en kreunen… Ronald, je weet toch dat je Piétrains luxer moet voeren! Stom, stom. Tuurlijk weet ik dat. Maar ik krijg voor die Piétrains aan het einde van de rit hooguit 1 cent extra. En als ik die Duroc voor een bepaald bedrag klaar heb, dan moet die Piétrain dat ook maar doen. Niet dus. Bij een gemiddelde dagelijkse groei van 680 gram duurde de mesterijperiode 21 dagen langer én waren de varkens 5 kilo lichter dan gebruikelijk. Dat was even slikken in deze toch al slechte tijden.

Afnemers hebben liever Durocs

Nee, voor mij géén Pietrains meer. En evenmin voor onze afnemers. Die vertelden me dat ze veel liever die Durocs hebben. Overigens blijkt ook op diverse andere bedrijven in Hongarije dat de Piétrain geen onverdeeld succes is. In deze landen zijn de omstandigheden toch minder optimaal dan in het Westen. De meerprijs van het voer wordt bij ons niet terugverdiend. Bovendien moeten de varkens naar 115-120 kilo, en dat schiet met een Piétrain niet op. De Deense Duroc is hier een prima kruising.

Yorkachtige borgen mesten

Omdat onze huidige biggenleverancier wegviel, moest ik schakelen. We zijn overgestapt naar het mesten van York-achtige borgen. In 2007 draaiden we een dagelijkse groei van 820 gram, een voederconversie van 2,65 en een uitval van 2,6 procent. De groei verwacht ik met die borgen vast te kunnen houden. Bij de voederconversie zal ik absoluut een veer moeten laten. Dat moet gecompenseerd moet worden door de inkoopkant. Op papier klopt het precies. De praktijk is afwachten. En wat gaat de gezondheid doen? Daar zit mijn grootste angst. Immers: nieuwe leverancier = nieuwe ziektestatus. Maar ach, als kind zeiden we altijd: ‘wie niet waagt wie niet wint, wie niet sch..t wie niet stinkt’.

Meer informatie over de prijzen van biggen vind je in Boerderij Marktprijzen.