AlgemeenAchtergrond

Adoptiekinderen maken het goed

De ruim honderd Haïtiaanse adoptiekinderen die vanmiddag aankwamen op de vliegbasis Eindhoven maken het naar omstandigheden redelijk goed.

Dat zei Macky Schouten, voorzitter van de Nederlandse Adoptie Stichting.

De kinderen hebben zowel op Haïti als op Curaçao de eerste medische zorg gehad, onder meer tegen uitdroging. “Ze hebben het zwaar gehad, dat is aan hen fysiek goed te merken. De kinderen waren moe, maar in het vliegtuig was het een hele leuke bende.”

Het vliegtuig met de weeskinderen landde rond kwart voor vier. In totaal 92 kinderen werden buiten het oog van camera’s opgevangen door hun Nederlandse adoptieouders in een terminal van de luchthaven. Veertien kinderen gingen naar hun adoptieouders in Luxemburg.

Tientallen fotografen en journalisten, onder wie de nodige buitenlandse verslaggevers, waren wel getuige van de aankomst. Ze zagen hoe de ruim honderd kinderen een voor een de trap van het toestel werden afgedragen. Sommige kinderen liepen aan de hand van begeleiders. Veelal in warme doeken geslagen werden ze in een bus naar de terminal gebracht. Enkele kinderen hadden blote voeten, of sjokten op half afgetrapte sokken naar de bus.

De kinderen werden in de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince opgehaald door een vliegtuig van de Curaçaose luchtvaartmaatschappij Insel Air. Op het Antilliaanse eiland stapten ze over op een toestel van ArkeFly. Dat vliegtuig vertrok om kwart voor zeven (kwart over twee ’s nachts lokale tijd) vanaf Curaçao.

Het toestel vloog maandag op initiatief van de Nederlandse Adoptie Stichting en de Vereniging Wereldkinderen in samenwerking met het ministerie van Buitenlandse Zaken vanaf Schiphol naar het rampgebied. Het vliegtuig nam traumachirurgen, artsen, verpleegkundigen en diverse hulpgoederen mee.

Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) besloot eerder dat ruim honderd adoptiekinderen versneld naar Nederland mogen komen. Normaal gesproken zou het nog jaren kunnen duren voordat de Haïtiaanse autoriteiten al het papierwerk zouden hebben geregeld.

In een reactie zei minister Verhagen van Buitenlandse Zaken de president van Haïti zeer erkentelijk te zijn dat hij onder deze ,,verschrikkelijke omstandigheden” toestemming heeft gegeven de kinderen versneld te laten adopteren. “Maar bovenal ben ik blij dat de ouders en de kinderen nu samen hier een nieuw leven kunnen opbouwen.”

Beheer
WP Admin